Giresun Işık Gazetesi

ATAK üyeleri tatbikat ve eğitime önem veriyor

Yoğun yağış ve yüksek debiye rağmen akarsu arama kurtarma eğitimi durdurulmadı. Eğitimin amacı taşkınlar nedeniyle oluşabilecek afetlere hızlı müdahale etmek, bu tarz operasyonlarda görev alacak gönüllüleri yetiştirmekti. Giresun Belediyesi İtfaiyesi Su Altı Ekibinin de destek verdiği eğitime 20 gönüllü katıldı. Gönüllüler; bodyrafting yüzme tekniğini, sonda ile aramayı, akarsuda yüzmeyi, karşıya güvenli geçişi ve throwbag atmayı öğrendi. Teorik bilgilerin uygulamaya dönüştürüldüğü eğitimde tüm katılımcılar güzel bir performans sergiledi.

ATAK Doğa ve Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mete Durmuş, “ İlimizde en çok görülen afet türü sel yani taşkınlardır. Yakın tarihte Piraziz, Yağlıdere,Duroğlu gibi yerleşim yerlerimiz seli bizzat yaşadı. Geçmişte ise Harşit Çayı, Çaldağ ve Yağlıdere’de aynı afetlerle tekrar karşılanmıştı. Can ve mal kaybı yaşanmıştı. 2020 yılında gerçekleşen selde 17 gün boyunca arama ve kurtarma çalışmalarına destek vermiştik. Sürekli karşılaştığımız bu taşkınlar bizlerin bu konuda daha hassas olmasını sağlıyor.  Bu nedenle farklı bir branş olan akarsu arama kurtarma eğitimlerine önem veriyoruz. Eğitime bir kere katılmak yeterli değildir. Kullanılmayan bilgi çabuk unutulur. Eğitim takvimimize uygun bir biçimde akarsu arama kurtarma eğitimi tekrar edilecektir. Her tekrar eksikliklerimizi azaltacak ve ATAK ailesini daha güçlü yapacaktır. Aksu Çayı’nda yaptığımız eğitim ile gönüllülerimiz sonda ile kayıp kişiyi aramayı, taşkın suyunda sürüklenen bir kişiyi nasıl kurtaracaklarını, güvenli biçimde karşıya geçmeyi, bodyrafting yüzme tekniğini, akarsuyun fiziksel yapısını okumayı, taşkın suyu içindeki muhtemel tehlikeleri uygulayarak öğrendiler. Kursiyerlerimizin hepsi başarılı oldu. Bu durum ATAK ailesini, eğitmenlerimizi çok memnun etti. Eğitimlerimizde, diğer kurumlar ile işbirliğine de önem veriyoruz. Bugün yaptığımız eğitime Giresun Belediyesi İtfaiyesi Su Altı Ekibi destek verdi. İki ekip birbirini daha iyi tanıdı ve ekipler birbirlerinin kapasitesini öğrendi. Bizlere sağladıkları katkıdan dolayı, su altı ekibine teşekkür ediyorum. ATAK ailesi olarak farklı zaman dilimlerinde branş eğitimlerimize devam edeceğiz. Çünkü arama kurtarmanın her branşı farklı bir disiplindir. Hepsinin kendine göre teknikleri vardır. Taşkın,akışkan yapı, beton operasyonları, iple erişim farklı kural ve yöntemler ile yapılır.  Temelde aynı gibi görünse de kendi içinde farklı uzmanlık ister. Bugün ATAK Doğa ve Arama Kurtarma Derneği gönüllüleri operasyonlarda, operasyon türüne göre farklı gönüllülerimiz tarafından yönetilmektedir. Çünkü ATAK gönüllüleri branşlara ayrılmıştır. Hedefimiz, ilimizin ya da ulusumuzun zor günlerinde kamunun yanında olmak ve karşılıksız yardım etmektir. Bu ilkeyi benimsemiş herkese kapımız açıktır“ dedi.

ATAK Doğa ve Arama Kurtarma Derneği, Giresun’un ilk ve tek yerel arama kurtarma sivil toplum örgütüdür. 6 Şubat depremindeki çalışmaları ile gündeme gelmişti. Duroğlu’ndaki arama çalışmalarına da destek vermişti. ATAK Doğa ve Arama Kurtarma Derneği ile Giresun Belediyesi İtfaiyesi Su Altı Ekibinin birlikte yaptıkları eğitim, yoğun yağış ve yüksek debiye rağmen başarı ile tamamlandı.

Exit mobile version