Giresun Işık Gazetesi

Fındık üreticisi ve ihracatçı karşı karşıya

Karan, “Sayın Sabır, fındık taban fiyatı kaç lira açıklanırsa mutlu olur, üzülmezsiniz?” diye sordu.

FİYAT BASKISI VE ALİVRE SATIŞLAR

Ziraat Odası Başkanı Karan, ihracatçıların fındık fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya çalıştığını belirtti. Fındık dalında görünmeden, karanfil sayımına göre alivre (önceden satış) satış yapan ihracatçıların her sezon öncesi olduğu gibi yine fiyat üzerinde baskı kurduğunu ifade etti. Yakın bir zamana kadar serbest piyasada kilogramı 140 liraya kadar alınıp satılan fındığın fiyatının şu anda 100 liraya kadar düştüğüne dikkat çeken Karan, bu durumun apaçık bir şekilde alivrecilerin piyasada fiyat baskısı oluşturmaya çalışması olduğunu belirtti.

ÜRETİCİNİN HAKKI YENİYOR MU?

Karan, fındık üreticisinin alın teriyle bir araya getirdiği ürününü alivre satışla satmaya kimsenin hakkı olmadığının altını çizdi. “Siz önce fındık üreticisine bir kere olsun samimi olun. Geçtiğimiz sezon ortalama 125-130 liraya alıp sattığınız bir ürünü 100 liraya kadar düşürdünüz? Bırakın artık bu alavere, dalavere işlerini. İşiniz gücünüz üretici üzerinden fındıkta emek sömürüsü yapmak. Her şeyin fiyatı artarken fındık fiyatının düşmesi tam manasıyla emek hırsızlığı değil de nedir?” dedi.

ÜRETİCİ ADINA SORULAR

Karan, 2024 mahsulü dalda görünmeden 100-110 liraya alivre satış yapıldığını iddia ederek, ihracatçılara şu soruyu yöneltti: “Fındık taban fiyatı kaç lira açıklanırsa mutlu, mesut olursunuz? Bugüne kadar sizin aklınızda hiçbir zaman fındık üreticisi olmadı, görünen odur ki olmayacak da. Sizin aklınızda olan tek şey üreticinin ürününü nasıl ucuza alırım, daha çok para kazanırım oldu, olacak.”

Karan’ın bu açıklamaları, fındık üreticilerinin haklarını savunurken ihracatçıların piyasadaki manipülasyonlarına karşı durduklarını gösteriyor. Fındık fiyatlarındaki bu düşüş, üreticilerin geçim mücadelesini zorlaştırırken, emeklerinin karşılığını alamadıkları bir durumu ortaya koyuyor.

Exit mobile version