Giresun Işık Gazetesi

Fındık veriminde doğu ve batı arasında büyük fark

BATIDA YÜKSEK VERİM, DOĞUDA DÜŞÜŞ

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2024 yılı rekoltesini belirlemek için oluşturulan komisyonların verilerine göre, Ordu’nun Ünye ilçesinin doğusunda ve batısında kalan fındık bahçelerinde verim arasında büyük farklar var. Zonguldak’ta yeni oluşan 26 bin hektarlık fındık bahçelerinden bu yıl 43 bin ton kabuklu fındık elde edilmesi beklenirken, Trabzon’da 65 bin hektarlık alandan yalnızca 38 bin ton ürün bekleniyor. Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, “Trabzon’da dekardan 60 kilogram, Zonguldak’ta ise 170 kilogram fındık elde edilecek. Arada çok büyük bir fark var” dedi.

DOĞU KARADENİZ’DE FINDIK BAHÇELERİ YAŞLANIYOR

Ergan, fındık üretiminde doğu bölgelerinde verim ve kalite artışının durduğunu, hatta gerilediğini belirtti. Bunun nedeninin yaşlı fındık bahçeleri olduğunu ifade eden Ergan, “Yaşlı bahçelerin yenilenmesi ve makineli tarıma geçilmesi artık şart. Ayrıca, Doğu Karadeniz’de fındık bahçeleri miras hukuku nedeniyle sürekli bölünüyor ve bu da fındığı geçindiren bir ürün olmaktan çıkarıyor” diye konuştu.

FINDIK İHMAL EDİLEMEZ

Başkan Ergan, devletin ve bahçe sahiplerinin fındık üretiminde verim ve kaliteyi arttırmak için gerekli yasal düzenlemeleri yapması gerektiğini vurguladı. “Yılda 2 milyar doları aşkın döviz getiren ve 500 bine yakın ailenin geçim kaynağı olan fındık ihmale gelmez. Aksi takdirde diğer ülkeler üretimi arttırır ve ticarette söz sahibi olurlar” dedi.

Exit mobile version