Giresun Işık Gazetesi

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden fındık zurufu uyarısı

Müdürlük, fındık üretiminde bir dekar alandan 20-50 kg arasında değişen miktarda fındık zurufu elde edilebileceğini ve bu organik materyalin değerli bir kaynak olduğunu vurguladı.

ZURUFUN YOL ÜZERİNDE BIRAKILMAMASI VE YAKILMAMASI GEREKİYOR

Müdürlüğün açıklamasına göre, can ve mal güvenliği açısından fındık zuruflarının araç yollarında yığın halinde bırakılmaması, patozlama işlemi sonrası uygun yerlere taşınması gerektiği belirtildi. Ayrıca, yangın riski ve çevre kirliliği oluşturabileceği için fındık zuruflarının yakılmaması gerektiği de vurgulandı.

ZURUFUN KOMPOST YAPILMASI ÖNERİLİYOR

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık zurufunun olgunlaşmadan gübre olarak kullanılmaması gerektiğine dikkat çekti. Bu durumun külleme hastalığına uygun ortam sağladığını ve aflatoksin oluşumunu artırabileceğini belirten Müdürlük, fındık zurufunun kompost yapılarak fındık ve sebze bahçelerinde doğal gübre olarak kullanılmasını önerdi. Kompost işlemi için zurufun yığın yapılarak bolca ıslatılması, kat kat sönmemiş kireç ilave edilerek en az altı ay olgunlaşması gerektiği belirtildi. Bu yöntemle zurufta bulaşık olan hastalık etmeni mikroorganizmaların yok olacağı da ifade edildi.

 

Exit mobile version