Giresun Işık Gazetesi

Giresun Ziraat Odasından 2024 fındık rekoltesi tahmini

Karan, “Fındık baronlarının bir rekoltesi varsa, fındığın asıl sahibi üreticinin de tahmini bir rekoltesi vardır,” dedi.

ÜRETİCİ MERKEZLİ REKOLTE TESPİTİ

Karan, Giresun, Ordu, Trabzon ve Samsun gibi fındık üretimi yapılan illerde üretici merkezli rekolte tespit çalışmaları yürüttüklerini belirtti. “En doğru ve reel rekolte tahmini üreticinin kendi yaptığı tahmindir. Atalarımızın ve dedelerimizin dediği gibi ‘Rekolte fındık çuvala girdiği zaman belli olur,'” diye konuştu. Tarım danışmanlarının çotanak sayımına ve üreticilerle birebir görüşmelere dayanan tahminlere göre, Türkiye’nin 2024 yılı rekoltesi 650 bin tonu, Giresun’un tahmini fındık rekoltesi ise 72 bin tonu geçmez.

FINDIK REKOLTESİNDE DÜŞÜŞÜN NEDENLERİ

Karan, fındık rekoltesindeki düşüşün son yıllarda görülen hastalık ve zararlı böceklerden kaynaklandığını vurguladı. “Son yıllarda fındıkta görülen külleme hastalığı ve son 2-3 yıldır en büyük tehlike haline gelen Kahverengi Kokarca, ürün ve kalite kaybına neden olmaktadır. Külleme hastalığı ve Kahverengi Kokarca zararlısı, fındık üretimini düşürmekte ve rekolte kaybına neden olmaktadır,” dedi. Ayrıca, fındık bahçelerinin yaşlanması ve yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üreticilerin bahçelerine gübre ve ilaç atamamasının da rekolte kaybının diğer nedenleri arasında olduğunu belirtti.

HANGİ REKOLTE TAHMİNİ DOĞRU ÇIKACAK?

Karan, sezon sonunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mı, İhracatçıların Birliği’nin mi, yoksa Giresun Ziraat Odası’nın tahmini fındık rekoltesinin doğru çıkacağını yaşayıp göreceklerini ifade etti.

Exit mobile version