Giresun Işık Gazetesi

TSO Başkanı Çakırmelikoğlu’ndan enflasyon muhasebesi kararına eleştiri

Çakırmelikoğlu, kararın genel anlamda olumlu karşılandığını ancak uygulamada bazı sorunlar yaşanabileceğini belirtti.

TALEPLER DOĞRULTUSUNDA OLUMLU BİR KARAR
31 Ağustos 2024 tarihinde yayımlanan tebliğ kapsamında 2023 cirosu 50 milyon lira ve altında olan yaklaşık 1,5 milyon mükellefin enflasyon muhasebesi dışında tutulması kararı, işletmelerin talepleri doğrultusunda olumlu bir adım olarak değerlendirildi. Ancak Çakırmelikoğlu, uygulamada ortaya çıkabilecek olası bürokratik engellere vurgu yaptı.

ENFLASYON MUHASEBESİ YAPANLAR İÇİN BÜROKRATİK ENGELLER
Enflasyon muhasebesi yapan mükelleflerin, düzeltme zararı oluştuğu takdirde bu zararın kazançtan düşüldüğünü ve ardından “Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler” kapsamına eklenerek gereksiz geçici vergi ödenmesinin istendiğini ifade eden Çakırmelikoğlu, bu durumun işletmelere ekstra yük getirdiğini dile getirdi. Ayrıca ödenen vergilerin 2024 kurumlar vergisi beyanında iade edilmesi planlanmakta.

DAHA GERÇEKÇİ VE SAĞLIKLI BİR ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Çakırmelikoğlu, geçici vergi beyanlarında enflasyon düzeltmesi karı çıkan işletmelere düzeltme beyanı verilmesi ve ardından bu tutarın 2024 vergi beyanında iade edilmesinin gereksiz bir bürokrasi yarattığını belirtti. Çakırmelikoğlu’na göre, sürecin beyan esası olmadan enflasyon muhasebesi dışında tutulmasının daha gerçekçi ve sağlıklı olacağını ifade etti.

 

Exit mobile version