Burak Akburak: Fındık alım fiyatı üreticinin beklentisini karşılamıyor

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Akburak’tan fındık fiyatına tepki

Burak Akburak: Fındık alım fiyatı üreticinin beklentisini karşılamıyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 05.08.2024
44
A+
A-

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Burak Akburak, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan fındık taban fiyatını eleştirerek, “Fındık alım fiyatı üreticinin beklentisini karşılamıyor” dedi. Aslen Giresunlu olan Milletvekili Akburak, yaptığı yazılı açıklamada, açıklanan 130 ve 132 lira taban fiyatın üreticiyi yine mağdur edeceğini belirtti.

“AÇIKLANAN FİYATLAR ÜRETİCİNİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAMAKTAN UZAK”

Akburak, “Açıklanan bu fiyatlar ne yazık ki üreticimizin beklentilerini karşılamaktan uzak kalmıştır. Türkiye, dünya fındık ihtiyacının yüzde 75’ini karşılayan en büyük üretici konumundadır. Bu kadar büyük bir üretim hacmine sahip olmamıza rağmen, fındık üreticilerimiz yıllardır istikrarlı ve yeterli bir taban fiyatı alamamanın sıkıntısını yaşamaktadır” ifadelerini kullandı.

“FINDIK TABAN FİYATI 170 TL OLMALIDIR”

Milletvekili Akburak, açıklanan fiyatın, üreticilerin maliyetlerini karşılamaktan uzak olduğuna dikkat çekerek, “Fındık üreticisinin girdi maliyetleri, gübre, mazot ve ilaç gibi kalemler geçen yıldan bu yana yüzde 100 oranında artmıştır. Bu gerçek göz önünde bulundurularak, bu seneki fındık alım fiyatı en az 170 lira olmalıdır. Ancak açıklanan alım fiyatı, ne yazık ki üreticilerimizin girdi maliyetlerini bile karşılamamaktadır. Üreticilerimiz, bu fiyat politikası karşısında mağdur edilmektedir. Üreticilerimizin alın terinin karşılığını alabilmesi için daha adil ve gerçekçi bir fiyat politikası izlenmelidir” dedi.

ADİL FİYAT TALEBİ

Akburak, fındık fiyatının yeniden gözden geçirilerek üreticilerin hak ettiği fiyat olan 170 liraya yükseltilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Fındık üreticilerinin alın teriyle kazandıkları emeklerinin karşılığını alabilmeleri için, daha adil ve sürdürülebilir bir fiyat politikasının uygulanması gerektiğini vurguladı.

REKLAM ALANI