Ekonomideki daralma üretimdeki düşüşten kaynaklanıyor

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, ekonomide yaşanan daralmanın tüketimden değil, üretimdeki düşüşten kaynaklandığını vurguladı.

Ekonomideki daralma üretimdeki düşüşten kaynaklanıyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 18.10.2024
Düzenleme: 18.10.2024 10:51
5
A+
A-

Çakırmelikoğlu, perakende satışların artarken sanayi üretiminin gerilediğine dikkat çekti.

SANAYİ ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ, PERAKENDE SATIŞLARDA YÜKSELİŞ

Haziran ayından sonra perakende satışlarında yukarı yönlü bir ivme gözlendiğini belirten Çakırmelikoğlu, sanayi üretiminin ise düşüşe geçtiğini söyledi. “Takvim etkisinden arındırılmış perakende satış ve sanayi üretim endekslerine göre, bir yıl önce 100 birim olan sanayi üretimi 94,7’ye gerilerken, perakende tüketim 100 birimden 113,3 birime yükseldi” dedi.

ÜRETİMDE KALICI DÜŞÜŞ TEHLİKESİ

Çakırmelikoğlu, ekonomide uygulanan politikaların üretimi olumsuz etkilediğini ve kısa vadede bir çözüm planı gerektiğini belirtti. “Üretimdeki bu düşüş, ihracat ve istihdam üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Düşük kur ve üretimdeki finansal maliyetler, sanayide kalıcı bir düşüşün temel nedenleri arasındadır. Üretim odaklı bir strateji geliştirilmesi öncelikli talebimizdir” ifadelerini kullandı.

TÜİK VERİLERİNE GÖRE TÜKETİMDEKİ ARTIŞ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ağustos ayında en yüksek artış yüzde 32,4 ile bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtlarının satışlarında yaşandı. İnternet ve posta yoluyla yapılan satışlar yüzde 20,1 artarken, gıda dışı tüketim maddelerinde de yüzde 17 artış gözlemlendi. Gıda ürünlerinde ise yıllık artış temmuzda yüzde 8 iken, ağustosta yüzde 11,3’e yükseldi.

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.