Ferrero: Fındık ürünlerimizin kalbinde

Ferrero: Fındık ürünlerimizin kalbinde
Yayınlama: 07.06.2023
189
A+
A-

Ferrero Fındık’ın 2017’den bu yana Giresun’daki dört model bahçede gerçekleştirdiği iyi tarım uygulamalarının etki alanı 8 bin dekarı aştı. Ferrero Fındık’ın Türkiye’de fındık sektörünün modernizasyonuna ve değer zincirinin her yönüyle gelişmesine katkıda bulunma hedefiyle yürüttüğü Ferrero Değerli Tarım (FFV) sürdürülebilirlik programının Giresun’daki çalışmaları devam ediyor. Programın‘Çevrenin Korunması ve Sürdürülebilirlik İş Modeli’ başlığı kapsamında 2017’de hayata geçirilen ‘Model Bahçeler’ projesinin Giresun ayağında, FFV saha uzmanları Giresun’daki fındık üreticilerine ait dört model bahçede, etkinliği kanıtlanmış olan iyi tarım uygulamalarını ve yenilikçi zirai çözümleri uygulamaya koyuyor. Giresun’daki model bahçelerin etki alanı, beş yılda 8 bin dekarı aşkın fındık bahçesine ve 250’den fazla fındık üreticisine ulaştı.

Ferrero Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Sera Üner, Giresun’daki fındık üreticilerinin ilgisi ve yeniliğe açık olması sayesinde doğru tarım tekniklerinin yaygınlaştığını belirterek, “Sahada danışmanlık ve eğitim gibi hizmetlerle iyi tarım uygulamalarını üreticilere aktarırken, aynı zamanda en iyi uygulama örneklerini model bahçelerde ortaya koyuyoruz. Üreticiler, sürdürülebilirliği de destekleyen bu uygulamaların somut faydasını bizzat gözlemleme imkanına sahip oluyor. Bu sayede uygulama yaptığımız bahçeler tüm bölgeye örnek oluyorlar. Fındık değer zincirinin gelişmeye devam etmesine katkıda bulunacak dijital imkanları da devreye alarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

BULANCAK’TA DERİN BUDAMA UYGULAMASI YÜZDE 100’E ULAŞTI

FFV saha uzmanları, model bahçelerde fındık üreticilerine fındık hastalık ve zararlıları ile entegre mücadele, bitki besleme, hasat ve budamaya yönelik eğitim ve uygulama desteği sağlıyor. Üreticilerbahçelerindeki ihtiyaca odaklanılarak önerilen uygulamalarla, bahçe sağlığını iyileştirme, fındığın kalitesini artırma, hastalık ve zararlılara karşı kültürel önlemlerle pestisit kullanımında azalma, verimli gübre kullanımı, doğru budama ve besleme yöntemleri sayesinde sağlıklı gelişim, hasat gibi uygulamalarda alternatif yöntemlerin kullanılmasıyla üretim maliyetlerinde azalma gibi faydalar elde ediyor.Giresun’un Bulancak ilçesinde derin budama yapılan bahçe alanı yüzde 100’e, Keşap ilçesinde fındık tarımı için önemli uygulamalardan biri olan hasat sonrası yapraktan beslemenin yapıldığı bahçe alanı yüzde 90’a ulaştı.

“DÖNÜM BAŞI VERİMİM 70 KİLOGRAMDAN 180 KİLOGRAMA ÇIKTI”

Model Bahçelerprojesi kapsamında Giresun’un Yağlıdere ilçesinde üretim yapan fındık üreticisi İbrahim Çöğürcüoğlu, programın etkisini şu örneklerle anlattı: “Babadan kalma 28 dönüm arazimde, babadan kalma yöntemlerle üretim yapıyordum. 2017’de Ferrero Fındık’ın yönlendirdiği danışman arkadaşlarımın desteğiyle 1,5 dönüm arazimde yapılan budama, bitki besleme ve zararlılarla mücadele uygulamalarıyla, verim ve kalitede yaşanan artışı gördüm. Bunu kendi bahçelerime de uygulayarak, geçmişte 70 kilogram olan dönüm başı verimimi 180 kilograma çıkardım. Hem ben hem de çevremizdeki üreticiler bu alanda yapılanları takip edip mühendis arkadaşlardan eğitim alarak, verim ve kalite artışı sağladık.”