Bıçak: Çocuk işçiliği yaşam hakkı ihlaline dönüştü!

Eğitim Sen Giresun Şube Başkanı Yıldıray Bıçak, 2023-2024 eğitim öğretim yılının birinci döneminin sona erdiğini ancak eğitimdeki sorunların artarak katlandığını söyledi.

Bıçak: Çocuk işçiliği yaşam hakkı ihlaline dönüştü!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 26.01.2024
18
A+
A-

Bıçak, şube yürütme kurulu adına yaptığı açıklamada, eğitim alanının iktidar tarafından adeta yapboz tahtasına dönüştürülen bir icraat alanı haline geldiğini belirtti.

“LİYAKAT VE YETERLİLİK İLKESİ TER EDİLEREK PARTİZANLIK BENİMSENDİ”

“22 yılda 9 eğitim bakanı değiştirildi. Değişmeyen tek gerçek ise görev verilen her yeni bakanın AKP’nin siyasi ve ideolojik ihtiyaçları doğrultusunda uygun adım hareket etmesi oldu” diyen Bıçak, şöyle devam etti:

“Reform diye sunulan her yeni değişim ile eğitimin bilimsel, laik ve kamusal niteliği biraz daha aşındırıldı. Eğitim yönetiminde liyakat ve yeterlilik ilkesi terk edilerek yandaşlık, partizanlık ilkeleri benimsendi, siyasi kadrolaşma esas kılındı. Eğitimde güvencesiz istihdam adım adım derinleştirildi. Vekil, ücretli, sözleşmeli öğretmen ayrımı ÖMK ile birlikte yeni bir aşamaya evrildi. Çalışma barışı ve mesleki dayanışma büyük ölçüde zedelendi.

“EĞİTİM HARCAMALARINDA YURTTAŞLARIN SIRTINA BİNEN YÜK ARTIRILDI”

Kamu okullarında neden olunan nitelik kaybına paralel olarak; çeşitli teşvik, destek ve vergi kolaylıkları ile özel okullaşma oranı yüzde 9’lar düzeyine çıkarıldı. Yarışmacı, elemeci, rekabet esaslı eğitim sistemi değiştirilen sınav sistemleri ile mutlaklaştırıldı.  Okullara merkezi bütçeden yeterli kaynak aktarılmayarak eğitim harcamalarında yurttaşların sırtına binen yük arttırıldı. Okullar arasındaki eşitsizlikler belli okullarda öğrencinin yığılmasına neden olurken bazı okullarda derslikler boş kaldı. Öğrencilerin örgün eğitimin dışına kayışını durduracak önlemlerde yetersiz kalındı.

“MESEM’LER ÇOCUK HAKLARINI İHLAL ETTİ”

MESEM ile çocuk işçiliği ve çocuk emeği sömürüsü eğitim, yaşam hakkı ihlaline dönüştü.

Eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik, özlük, sosyal ve demokratik haklarında talep edilen iyileştirmelerin yapılması bir yana ekonomik kriz ile birlikte çalışma ve yaşama koşulları daha da ağırlaştırıldı.

İktidarın 2012 yılında ifade ettiği ‘kindar ve dindar nesil’ projesine uygun biçimde, ders programlarında din derslerinin ağırlığının sistemli bir şekilde arttırılması ile her adımda yeni bir eşik atlanarak neredeyse tüm okullar imam hatipleştirildi.

“TARİKAT VE CEMAATLERLE HUKUK DIŞI PROKOLLER YAPILDI”

Tarikat ve cemaatler ile yapılan hukuk dışı protokollerin yargı kararlarına rağmen sürdürüleceği açık bir şekilde Meclis kürsüsünden dile getirildi. Tarikat ve cemaatler STK olarak nitelendirildi.

Diyanet işleri Başkanlığı eğitimde bir aktör haline getirilerek herhangi bir pedagojik formasyonu olmayan şahısların öğrenciler ile bir araya getirilmesinin önü açıldı.

Ekonomik kriz koşullarına rağmen yapılan tüm çağrılara kulak tıkanarak öğrencilere bir öğün sıcak yemek talebinin karşılanması konusunda gerekli adımlar atılmadı.”

“ÖĞRETMENLER MUTSUZ, ÖĞRENCİLER HUZURSUZ, VELİLER ENDİŞELİ”

Eğitim Sen’li Bıçak, öğretmenlerin mutsuz, öğrencilerin huzursuz, anne ve babaların ise endişeli olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Eğitim hizmeti devlet tarafından MEB eliyle sunulan bir kamusal hizmettir, asla başka bir kuruluşa devredilemez. Çocukların laik, bilimsel, nitelikli eğitim hakkını yurttaş olarak talep etmek, sizin hakkınız olduğu gibi aynı okullarınızı sahiplenin, öğretmenleriniz ile kurduğunuz sağlıklı iletişim ve işbirliği çocuklarımızın gelişimini destekleyecektir.

“HAYALLERİNİZİN PEŞİNDEN GİDİN”

Şimdi çocuklarımız güzel bir tatili, dinlenmeyi, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılarak güzel vakit geçirmeyi; bolca kitap okuyarak düşler kurmayı fazlasıyla hak etti. Biz onlarla kıvanç duyuyoruz, sizler de duyun.

Pırıl pırıl ışıldayan gözlerinizle hayatta kattığınız enerji için sizlere minnettarız. Asla merak etmekten, sormaktan, denemekten, öğrenmekten vazgeçmeyin. Hayallerinizin peşinden gidin. İnanın çocuklar, güzel günler göreceğiz. Hepinize iyi tatiller diliyoruz.”

REKLAM ALANI