Büyük Usta Mimar Sinan anısına saygı

TMMOB Mimarlar Odası, Sinan’ın mimarlığını geleceğe taşımaya kararlı

Büyük Usta Mimar Sinan anısına saygı
Tekil Yazı Reklamı - 1 (Geniş Resimli Tekil Sayfa Şablonu için - Masaüstü) 728x90 piksel

TMMOB Mimarlar Odası, ölümünün 437. yılında Osmanlı mimarisinin zirve ismi Mimar Sinan’ı saygıyla andı. Genel Merkez tarafından yayımlanan basın bildirisinde, Mimar Sinan’ın eserlerinin yalnızca estetik değil, aynı zamanda insan odaklı, özgün ve yaşanabilir şehir anlayışını temsil ettiği vurgulandı.

“HER ESERİ BİRİCİK, HER YAPISI ÖZGÜN”

Mimar Sinan’ın Süleymaniye ve Selimiye külliyeleri gibi yapıtlarının UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almasının, onun evrensel mimarlık mirasına katkısının açık bir göstergesi olduğunun altı çizildi. Bildiride, “Sinan’ın her yapısı bulunduğu yere özgüdür, bir diğerinin kopyası değildir. Bu, mimarlıkta kimlik ve yer duygusunun en çarpıcı örneklerindendir” denildi.

“RANT ODAKLI PLANLAR KENTLERİ KİMLİKSİZLEŞTİRİYOR”

Bildiride günümüzde bilimin dışlandığı, rant odaklı şehirleşme politikalarının Türkiye kentlerinin özgün kimliğini yok ettiği uyarısı da yer aldı. Özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş ve 20 Şubat Hatay-Samandağ depremlerinin ardından ortaya çıkan yapılaşma pratiği “plansızlık ve kimliksizlik” olarak tanımlandı.

MİMARLIĞIN DIŞLANDIĞI POLİTİKALARA TEPKİ

Afetlerin ardından çıkarılan yasal düzenlemelerle mimarlık hizmetlerinin, “mimarın” ve “mimarlığın” yok sayıldığına dikkat çekilen açıklamada, kamu yararına ve bilimsel temellere dayalı planlı kentleşmenin yeniden inşa sürecinde esas alınması gerektiği vurgulandı.

“YAŞANABİLİR KENTLER İÇİN MÜCADELE SÜRECEK”

Mimar Sinan’ın insanı önceleyen mimarlık anlayışını temel aldıklarını belirten Mimarlar Odası, 29 şubesiyle birlikte bilimi önceleyen, kamu yararını gözeten ve insan odaklı mesleki mücadeleyi sürdüreceğini ilan etti.

 

Tekil Yazı Reklamı - Alt – Masaüstü 336x280 piksel
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.