Çalgan Köyü Şiran’a yeniden bağlanmalı

Gümüşhaneliler Kültür Sanat Çevre ve Sosyal Dayanışma Derneği (GÜDAP) Başkanı Kamil Koç, “Çalgan Köyü Şiran’a yeniden bağlanmalı” dedi.

Çalgan Köyü Şiran’a yeniden bağlanmalı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 12.12.2023
201
A+
A-

1957 yılında yapılan referandumda Çalgan Köyü halkına bağlanmaları için Şiran yada Alucra ilçe tercihleri sunuldu. Çalgan Köyü halkı oy çoğunluğu ile Alucra ilçesine bağlanmak isteyince Gümüşhane -Giresun il sınırında değişime uğradı.Referandumdan üç yıl sonra 13/8/1960 tarihinde 22514 sayılı karar kaldırılmış olup  Giresun Vilayeti Alucra Nahiyesine bağlı Gelavaris (İngölü) köyü ile Gümüşhane Vilayeti Şiran Merkez Nahiyesi Korzaf (Yeşilbük) köyü bölgesinde iki vilayet  arası sınır ilişkisi düzenlendi.    Dönemin Devlet Başkanı ve Başbakanı C.Gürsel imzası ile alınmış olan karar 19/8/1960 tarihinde Resmi Gazetenin yayınlanmasının ardından sınır ilişkisi kesinleşti. Çalgan köyünün Şiran ile ilişkisi kesildiğinde Mirengil Tepesi, Tarhana Yaylası, Çinniş Yaylası, Burga Baba dağı, Çorak Yaylası, Çorak Deresi, Kuruseki Düzlüğü, Kuruseki Tepesi ve Körpınar bölgeleri ile birlikte Çalgan köyü Giresun il sınırları içinde yeri alınca Giresun il sınırı genişlerken Gümüşhane ili toprak kaybına uğradı. GÜDAP Başkanı Kamil Koç, “Tarihsel kökleriyle aynı coğrafyanın ve ortak kültürün parçası olan Çalgan ait olduğu ile geri dönmelidir” dedi.

Koç şunları kaydetti;

“Osmanlı hakimiyetinin ilk zamanlarında Erzurum eyaletine bağlı iken sonraları Trabzon’a bağlanan Gümüşhane sancağı 20 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı kanunun 89. maddesinde “Vilayet” başlığı altındaki kanunla 1925 yılında il olmuştur. 1957 yılında yapılan referandum sonrası Çalgan’ın Alucra’ya bağlanmasıyla il sınırlarımız da değişti, İl sınırı tam Yeşilbük yaylasının ortasından geçiyor, yani yaylamız Giresun il sınırları içerisinde kalmıştır. Bölgenin tarihi önemini vurgulayan Koç Çalgan köyünün tekrar Şiran’a bağlanması için görüşmeler yapılmalıdır.”

Haber: Yavuz Kayacık

REKLAM ALANI