Çelik; Yaş değil aracın bakımı önemli

Espiye ilçesinde yirmi beş yıldır okul servis taşımacılığı yapan şirketin sahibi Saffet Çelik, “Öğrenci taşımacılığı yapan taşıtlarda yaş değil aracın bakımı önemli” dedi.

Çelik; Yaş değil aracın bakımı önemli
REKLAM ALANI
Yayınlama: 10.05.2023
30
A+
A-

Çelik yaptığı açıklamada, Okul servis araçları yönetmenliğinde yapılan değişiklikle 01.07.2025 yılı olarak servis araç yaşları 15 yaş olarak değiştirilmiştir. Yapılan bu değişikliğin okul servis taşımacılığı yapan esnaflarımızın bir nebze olsun faydalanmalarını sağlamıştır. Ancak okul servis araçları için kalıcı bir karar alarak 20 yaşa çıkartılması gerekmektedir.  Sayın Cumhurbaşkanımızın ticari faaliyet gösteren araçlardan ÖTV alınmayacağını açıklaması bu sektörde faaliyet gösteren esnaflarımızı memnun etmiştir. Öğrenci taşımacılığı yapan taşıma sektörü araç fiyatlarının yüksek olmasından dolayı araç değiştirmeleri oldukça zor. Okul servis araçlarının yaşları 20 yaşa çıkartılırsa ilçemizde yaklaşık 250 civarında Türkiye genelinde 450 bin civarında okul servis taşımacılığı yapan esnaflarımızın mağduriyeti giderilmiş olur.

Aslında okul servis taşımacılığı yapan servisçilerimiz eğitimin gizli kahramanları olduğunu söyledi. Saffet ÇELİK, çocuklarımızın güvenle okullarına ve evlerine taşıdığı servis araçlarının her yıl düzenli olarak bakım ve muayeneden geçiriliyor. Bu araçların on iki yaşından sonra öğrenci taşıyamamaları esnaflarımıza çok büyük bir külfet oluşturmaktadır, oysa okul servis araçları için önemli olan yaş değil taşıtların muayenesi ve bakımıdır.

YAŞ SINIRI ON İKİ ’DEN YİRMİ YAŞA ÇIKARILMALIDIR.

İlçemizde yaklaşık iki yüze elliye yakın öğrenci taşıma işi yapan araç bulunmaktadır. 2023 2024 eğitim yılında bu araçlarımızın yüzden fazlasının on iki yaşını doldurmuş olacaktır. On iki yaşını dolduran araç sahipleri bugünün ekonomik şartlarında araçlarını değiştirmekte zorlanacaklardır. Okul servis araçlarının yaş sınırına esneklik şart olduğunu ifade etti.

Okul servis araçlarının trafiğe uygun ve güvenli olduğunun altını çizen ÇELİK “25.10.2017 tarihinden itibaren yayınlanan okul servis araçları yönetmenliğindeki servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşlarının on iki ‘den büyük olmayacağı maddesi ile servis araçları sahipleri araçlarını yenilemek zorunda bırakıldı. Bu uygulama taşıma yapan esnaflarımızı mağdur ettiği gibi kamu kaynaklarında israf edilmesine yol açıyor. Bu maddenin bir an önce esnetilmesi ve yaş sınırı on iki ‘den yirmi yaşa çıkarılması okul servis araçlarının uygunluğunun sadece yaş kriterine bağlamak doğru değildir.

Her yıl düzenli olarak periyodik bakımlarının yapılması araçları daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor. AB uyum sürecinde yapılan düzenlemelerle birlikte servis araçlarının TÜVTÜRK standardı olan muayene istasyonlarında fenni muayeneleri düzenli olarak yapılıyor.

Bu standardın uygulandığı servis araçlarının yaş sınırı yirmi yaşa çıkartılırsa esnafımız mağdur edilmemiş olur on iki yaşını dolduran araçlarımızda TÜVTÜRK standartları olan fenni muayenelerini yıllık yaptırıyorlar. Okul müdürlükleri, jandarma ve emniyet birimleri tarafından kontrolleri yapılıyor.  Aracın trafiğe çıkmasında bir engel olursa muayenesi TÜVTÜRK tarafından onaylanmıyor, bu kanunun yetkililer tarafından değerlendirilerek Sayın Cumhurbaşkanımızın ve ilgili Bakanlıkların desteklerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

(FİKRET BIYIK)

REKLAM ALANI