CHP fındığa yeni fiyat istedi!

CHP’li Vekiller, “Bu üretici ne yiyecek, ne içecek? Burada yapmak istediğiniz üreticinin alın terini çalmak mı, yabancı firmalara peşkeş çekmek mi? Fındığın maliyeti 75-80 lirayken sizin bu açıklamanız fındık üreticisini yok saymaktır, yabancı kartellere çalışmaktır” dedi

CHP fındığa yeni fiyat istedi!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 09.08.2023
68
A+
A-

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan birlikte Meclis’te fındık alım fiyatına ilişkin değerlendirmede bulundu.

İktidara fındık fiyatıyla ilgili çağrıda bulunmak istediklerini belirten Milletvekili Torun, “Yeniden fiyat ayarlaması yapın, bu rakamı 100 liranın altına düşürmeyin. Bu fiyat, fındığın ancak maliyetini karşılar. Bu üretici ne yiyecek, ne içecek? Burada yapmak istediğiniz üreticinin alın terini çalmak mı, yabancı firmalara peşkeş çekmek mi? Fındığın maliyeti 75-80 lirayken sizin bu açıklamanız fındık üreticisini yok saymaktır, yabancı kartellere çalışmaktır” diye konuştu.

Türkiye’nin ihracat gelirinin 2,5 milyar dolar iken, yabancı firmanın gelirinin 14 milyar olduğuna değinen Torun, “Görülüyor ki fındığın kaymağını başkaları yiyor” ifadesini kullandı.

CHP’li Suiçmez de, “Çok zor şartlar altında üretilen ve toplanan fındığın maliyetini bile karşılamayan bu fiyat, Trabzon fındık üreticisinin hakkını gasptan başka bir şey değildir. Bu iktidar hesap kitap bilmiyor. Bu iktidar bilime inanmıyor. Bu iktidar matematikten anlamıyor” tepkisini paylaştı.

CHP’li Adıgüzel, “85 lira ziraat odalarının tespit ettiği maliyet fiyatıdır. Dün açıklanan bu fiyat ile fındık üreticisi bahçeye yığılmış kalmıştır. Bu yapılan üreticiye hakarettir. Bu hükümet adına rezalettir, Türkiye adına da ihanettir. Çünkü giden Türkiye’nin parasıdır… (Elindeki fındığı göstererek) Bunu bahçeden vatandaş verdi, dedi ki ‘Bunu Meclis’e götür, onların yüzüne at’ dedi. Ama bu bizim için o kadar kıymetli ki arkadaşlar. Bunu yerlere ve onların yüzüne dahi atamayız. Çünkü şu fındık onlardan bizim için çok daha kıymetli” dedi.

CHP’li Gezmiş, Erdoğan’ın açıkladığı fiyatın kabul edilebilir olmadığını ve ziraat odalarınca da maliyet açısından daha yüksek fiyat verilmesi çağrısı yapıldığını kaydetti.

CHP’li Çan, “Milli ürünümüz fındık yerli ve milli olduğunu iddia eden iktidar tarafından yabancı sermayeye peşkeş çekilmiştir” diye konuştu.

CHP’li Ocaklı, “Dün çaya verilen 11,3 lira bugün nasıl değerini kaybettiyse, yarın da fındığa verilen bu fiyatı hiçbir hükmü olmayacaktır. Enflasyonist olan bu ülkede tarım ve çiftçinin düşmanı olan bu iktidar onlar tarafından cezalandırılacaktır” yorumunu aktardı.

REKLAM ALANI