Eğitim Sen Giresun: Kadın cinayetleri durdurulsun!

Kadın Sekreteri Ayşe Kodan: “Cezasızlık politikaları kadınları aile içinde korumasız bırakıyor”

Eğitim Sen Giresun: Kadın cinayetleri durdurulsun!
Tekil Yazı Reklamı - 1 (Geniş Resimli Tekil Sayfa Şablonu için - Masaüstü) 728x90 piksel

Eğitim Sen Giresun Şube Kadın Sekreteri Ayşe Kodan, kadınların en güvende olmaları gereken evlerinde, en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülmeye devam ettiğini vurgulayarak, kadın cinayetlerine karşı güçlü bir mücadele çağrısında bulundu.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NE DÖNÜLMELİDİR”

Kodan, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2024 yılının kadın cinayetlerinde rekor seviyeye ulaştığını belirtti. 2024-2025 yılları arasında 239 kadının aile üyesi erkekler tarafından öldürüldüğünü açıklayan Kodan, 154’ünün evli oldukları erkekler, 26’sının babaları, 22’sinin oğulları, 27’sinin erkek akrabaları ve 10’unun erkek kardeşleri tarafından katledildiğini vurguladı.

Kadın politikalarının yetersizliğine ve cezasızlık uygulamalarına dikkat çeken Kodan, “6284 sayılı kanunun etkin uygulanmaması, kadınlara aile dışında var olma şansı tanımayan sistem anlayışı, kadın düşmanı söylemler ve yetersiz koruma mekanizmaları, kadın cinayetlerinin artışında temel sebepler arasında yer alıyor” dedi.

“AİLE YILI DEĞİL, KADIN YILI OLMALI”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın programlarında, kadınları şiddetten koruyacak hiçbir planlamanın bulunmadığını ifade eden Kodan, “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının ardından kadın cinayetlerinde ciddi bir artış yaşandığı verilerle sabittir” dedi.

Eğitim Sen olarak şu talepleri yinelediklerini belirtti: İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmeli ve kadın haklarını güvence altına alan uluslararası standartlar uygulanmalıdır. 6284 sayılı Kanun etkin bir şekilde uygulanmalı, kadına yönelik şiddetle mücadelede etkili mekanizmalar oluşturulmalıdır. İş yerinde şiddet ve tacizin önlenmesini sağlayan ILO 190 Sayılı Sözleşmesi’ne taraf olunmalıdır. Cezasızlık politikalarına son verilmeli, kadına yönelik şiddete karşı caydırıcı yasal düzenlemeler getirilmelidir.

“2025 yılı ‘Aile Yılı’ değil, ‘Kadın Yılı’ olmalıdır” diyen Kodan, kadınların yaşam hakkını savunmaya devam edeceklerini ve mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

 

 

Tekil Yazı Reklamı - Alt – Masaüstü 336x280 piksel