Gezmiş: İlaç yokluğu kabul edilemez!

Son günlerde eczacı ve vatandaşların ilaca ulaşmakta yaşadığı soruna CHP Giresun Milletvekili Gezmiş, parmak bastı. Aynı zamanda bir eczacı olan Milletvekili Gezmiş, ilaç krizinin acilen çözülmelisi istedi. Gezmiş, vatandaşların eczanelerde mama bulmakta dahi zorlandığının altını çizdi.

Gezmiş: İlaç yokluğu kabul edilemez!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 22.12.2023
26
A+
A-

CHP Giresun Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Elvan Işık Gezmiş, “Hastalar ilaçsız kaldı, eczaneler çaresiz. İlaç yokluğu inanılmaz, kabul edilemez boyutlara ulaştı” dedi.

Gezmiş, yaptığı açıklamada, yaşanan ilaç krizi nedeniyle hükümete çağrıda bulundu, “Hastalar ilaçsız kaldı, eczaneler çaresiz. İlaç yokluğu inanılmaz, kabul edilemez boyutlara ulaştı. ‘ Devlet sağlık hizmetlerini herkesin beden ve ruh sağlığını koruyarak hayatını sürdürebileceği şartları sağlamakla yükümlüdür’ şeklinde Anayasamızda belirtilmiştir” ifadelerini kullandı.

“HASTALAR DA ECZACILAR DA ÇARESİZ”

Bozulan ve dibe vuran ekonominin, istikrarsız ilaç politikalarının ilaca ulaşımı imkânsız hale getirdiğine dikkat çeken Gezmiş, “Son olarak 16 Aralıkta uygulanan ilaç fiyat kararnamesinde duyurulan ve dokuz gün sonra 25 Aralıkta yürürlüğe giren düzenleme ile ilaç yokluğu çok yüksek boyuta ulaşmış, hastalarımız ilaçsız kalmış, ilaç tedariği durma noktasına gelmiştir. Oysa ilaç toplum sağlığı için en temel ihtiyaçtır. Ve de anayasal güvence altında hastaların temel sağlık hakkıdır” dedi.

Gezmiş, bütçede de ilaca ayrılan kaynağın oldukça yetersiz olduğunu gördüğünü de dile getirerek, “İlaca ve koruyucu sağlık ihtiyaçlarına ayrılan kaynak oldukça yetersizdir. Yurttaşların en temel hakkının başında gelen sağlık için ayrılan bütçe OECD ülkelerinin çok altındadır. Bu kabul edilemez. Paramızın değer kaybetmesi, artan döviz kuru, bu kura bağlı olarak ülkemizde yeterince ilaç üretilememesi ve böylece bu ekonomik çöküşte artan ilaç farkları da hastalarımızı perişan etmektedir. Hal böyle olunca; vatandaşın ilaca ulaşımı gün geçtikçe zorlaşmaktadır” dedi.

“HPV AŞISI ÖDEME KAPSAMINA ALINMALI”

HPV aşısının da bu bütçeden ödenmesini talep etiklerini aktaran Milletvekili Gezmiş, şunları kaydetti:

“Üç dozu 10 bin lirayı bulmakta, yurttaşlarımız bu ücreti karşılayamamaktadır ve bu hastalık gün geçtikçe artmaktadır. Yurttaşların ilaca ulaşamaması ve ilaç fiyat farkları vatandaşlarımız için büyük bir yük oluşturmaktadır. Bu krizi bir an önce çözmeli. Hükümete çağrıda bulunuyoruz, halk sağlığı tehlikede ilaç krizi acilen çözülmeli.”

MAMA BULMAK DA ZORLAŞTI

Bu arada mamalarda da sorun yaşandığı bildirilirken birçok eczanenin sadece 1,5 günlük mama verdikleri dile getirildi. Aileler acilen mama sorununun da çözülmesini istediler.

REKLAM ALANI