Gültepe: Fındıkla ilgili projeler bize ışık tutacak

TİM Başkanı Mustafa Gültepe beraberindeki TİM heyetiyle Giresun’da fındık sektörü ve ihracatını masaya yatırdı. TİM Başkanı Gültepe, üreticilerle fındık hasadı yaparak, fındık sanayici ve ihracatlarıyla bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Gültepe, Türkiye’nin halen 27 milyar dolar düzeyinde bulunan gıda ve tarım ürünleri ihracatını 2028’e kadar 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Gültepe: Fındıkla ilgili projeler bize ışık tutacak
REKLAM ALANI
Yayınlama: 23.08.2023
70
A+
A-

Türkiye İhracatçılar Meclisi Tarım Kurulu, Ağustos ayı toplantısını fındık hasat mevsiminin devam ettiği Giresun’da gerçekleştirdi. Her sektörün, her bölgenin kendine özgü sorunları ve talepleri olduğuna dikkat çeken TİM Başkanı Mustafa Gültepe, TİM’in ihracattaki koordinasyon sorumluluğunun gereği olarak zaman zaman üretim bölgelerini ziyaret ettiklerini hatırlattı. Fındık hasat mevsimi nedeniyle TİM Tarım Kurulu’nu Giresun’da topladıklarını belirten Gültepe,  “Fındık bu ülkenin en önemli tarımsal değerleri arasında yer alıyor. Dünyanın toplam fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştiriyoruz. 2022’de 313 bin ton fındık ihracatı karşılığında ülkemize 1 milyar 750 milyon dolar gelir kazandırdık. Ben fındıkta potansiyelin çok daha fazla olduğunu biliyorum. Üretimde verimliği artırabilir ve fındığı işleyerek katma değerli ürün haline getirebilirsek ülkemize çok daha fazla döviz kazandırabiliriz. Bugün burada bahçelerimizde çiftçilerimizle konuştuk, üretim tesislerinde incelemelerde bulunup, ihracatçılarımızı dinledik. Bizim için çok verimli bir çalışma oldu. Burada edindiğimiz bilgiler, fındıkla ilgili projelerimizde bize ışık tutacak” dedi.

TİM Tarım Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu da konuşmasında, tarımsal üretimin ve gıdanın tüm dünya için stratejik önem kazandığını vurguladı.

Mutlu, sözlerini şöyle noktaladı:

“Yeni dönemde sürdürülebilirlik kriterleri önemli. Biz de bu gerçekten hareketle stratejilerimizi oluşturuyoruz.  Bütün bunların yanı sıra tarım ürünlerinde ve gıdada küresel ölçekte bilinen ve aranan ‘Türkiye markası’ yaratmak istiyoruz. Çünkü biz artık en yüksek alım gücüne sahip pazarların tanınan tedarikçisi olmayı hedefliyoruz. Bunu başarabilir, Avrupa, ABD ve Japonya gibi alım gücü yüksek ülkelerde markalarımızla var olabilirsek ülkemiz için en yüksek katma değeri yaratabiliriz. Bu anlayış çerçevesinde tüm paydaşlarımızla aynı hedefe odaklanmamız büyük önem taşıyor. İşte bu nedenle bugün Giresun’a gelip üreticilerimizle ve ihracatçılarımızla görüşüp, çalışmalarımızı anlattık, onların görüş ve önerilerini dinledik. İnanıyorum ki Ticaret ile Tarım ve Orman bakanlıkları başta olmak üzere devletimizin de desteği ile önümüzdeki yıllarda gıda ve tarım sektörlerimizleçok daha büyük başarı hikayelerine imza atacağız.”

ÜRETİCİYE DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ SİSTEMİNDE RADİKAL DEĞİŞİKLİK YAPILMALI

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Hasan Osman Sabır da konuşmasında, Türkiye’nin fındıkta ‘hakim ülke’ konumunu koruyup güçlendirecek politikaların belirlenip uygulanamadığını söyledi. Mevcut tablonun devam etmesi halinde Türkiye’nin orta vadede rekabet avantajını kaybedeceğini vurgulayan Sabır, önerilerini şöyle sıraladı:

“Üreticiye doğrudan gelir desteği sisteminde radikal değişiklikler yapılmalı. Yeni sistemle verilen prim önemli miktarda artırılmalı, prim verilme kriterleri tekrar elden geçirilmeli. Bahçesinde iyi tarım uygulamaları yapanlar ve bahçe birleştirenler öncelenerek prim destekleri artırılmalı. İhracat piyasasında fiyatlar serbest olarak gelişmeli, artan satışlarla beraber yükselen fiyatlar hedeflenmeli ve bu sayede diğer üretici ülkelerin üretme cesaretleri kırılmalı.” Türkiye’de fındığın üstün kaliteli ve tesislerin çok üst düzey standartlarda işleme kapasitesi bulunduğunu hatırlatan Sabır, doğru politikalar uygulanması halinde hem ihracatı artırabileceklerini hem de rakip ülkelere karşı üstünlüklerini güçlendireceklerini sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI