Palandöken: Bankalar elini taşın altına koymalı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi kartı kullanımının artık vazgeçilmez hale geldiğini vurgulayarak, Türkiye’de 114 milyonun üzerinde kredi kartı ve 186 milyonun üzerinde banka kartı bulunduğunu söyledi.

Palandöken: Bankalar elini taşın altına koymalı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 04.12.2023
24
A+
A-

Ancak, yeni ekonomi politikasıyla birlikte kredi kartı faizlerindeki yükseliş ve taksitlendirmeye getirilen sınırlamalar nedeniyle alışverişin zorlaştığını ifade etti. Palandöken, kredi kartı kullanıcılarının taksit sayısının azalması ve mağazaların anlaşmalı olduğu bankaya göre taksit sayısının değişkenlik göstermesinin piyasada durgunluğa neden olduğunu belirtti.

Ayrıca, artan maliyetlerin esnafı zorladığını dile getiren Palandöken, yüksek komisyon oranları nedeniyle esnafın mağdur olduğunu ifade etti. Kredi kartı alışkanlıklarının kolaylık sağladığını ancak artan maliyetlerin esnafın ve kart kullananların mağduriyetine yol açtığını belirtti. Enflasyonun yükselmesi ve banka faizlerinin artmasıyla birlikte kredi kartı faizlerinin yüzde 4’ü aşması nedeniyle vatandaşların sıkıntı yaşadığını söyleyen Palandöken, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısının arttığını ifade etti.

Palandöken, POS cihazlarının maliyetlerinin artması, komisyon oranları ve uzun geri ödeme süreleri nedeniyle esnafın kazancını aştığını belirterek, komisyon oranlarına tavan uygulanması talebinde bulundu. Aksi takdirde mağduriyetin daha da artacağını ifade etti. Palandöken, Merkez Bankası, Bankalar Birliği ve Maliye Bakanlığı’nın bu konuda çözüm geliştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI