Şapla mücadele üç kat güçlendi!

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ülkemizde hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında yürütülen şap aşılamasını yeni bir boyuta taşıyor.

Şapla mücadele üç kat güçlendi!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 03.02.2024
20
A+
A-

Bakanlık tarafından hayata geçirilen “2024 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı” çerçevesinde, şap aşılaması artık ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde değil, 3 dönem halinde gerçekleştirilecek.

Giresun merkez ve 15 ilçede başlatılan “Baskın Aşılama Dönemi” olarak adlandırılan 1. dönem şap aşılama kampanyası, 29 Ocak – 31 Mart 2024 tarihleri arasında devam edecek. Kampanya kapsamında, 2 aylık yaşın üzerindeki tüm sığır cinsi hayvanlar, şap hastalığına karşı aşılanacak.

Halk arasında ‘Dabak’ olarak bilinen şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanlarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan hastalık, et ve süt veriminde ciddi kayıplara neden olabilir, özellikle genç hayvanlarda ölümlere yol açabilir.

Önemli bir bilgi de şu: Büyükbaş hayvanların iller arası nakillerinde ‘Veteriner Sağlık Raporu’ bulundurmak mecburidir ve bu raporu alabilmek için sığır cinsi hayvanlar, şap aşısı ile aşılanmış olmak zorundadır. Ayrıca buzağı desteklemesinden yararlanacak buzağıların da şap aşısı ile aşılanmış olması gerekmektedir.

Şap aşılama kampanyasıyla eş zamanlı olarak dişi buzağılar brusella hastalığına karşı, kedi/köpekler kuduz hastalığına karşı aşılanacak ve tanımlanmamış hayvanlar kayıt altına alınacak.

Üreticilere önemli bir hatırlatma: Kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmak 5996 sayılı kanun gereğince mecburidir. Aksi takdirde cezalı duruma düşecek olan üreticiler, daha fazla bilgi almak için İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü ile İlçe Müdürlüklerine başvurmalıdır.

REKLAM ALANI