Sıcak havalara dikkat!

Giresun İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut, sıcak çarpmasına karşı yaşlı, çocuk ve kronik rahatsızlıkları olanlara, sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamaları uyarısında bulundu.

Sıcak havalara dikkat!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 14.07.2023
41
A+
A-

Aşırı sıcak havalarda karşımıza en çok çıkan sağlık sorunlarından birisi de sıcak çarpması olduğunu hatırlatan Bulut, Normal şartlarda terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılırken aşırı sıcaklarda vücut ısısı terleme yolu ile dengede tutulamamakta ve beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı olarak sıcak çarpması görülebilmektedir.

Sıcak çarpmasında görülebilen bulgular; 39°C’nin üzerinde ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya ve ölüme kadar gidebilen şuur bulanıklığı ve bilinç kaybıdır. Özellikle bebek, çocuk, engelli, yaşlı (65 yaş ve üzeri), hamile, kronik hastalığı olanlar ve aşırı kiloluların bu durumdan daha fazla etkilenebileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple sıcak çarpmasından korunmak için, günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı, bu saatlerde dışarı çıkılması gerekiyorsa güneş altında korunmasız kalınmamalı, şapka ve gözlük kullanılmalıdır.

Bununla birlikte bol su, sıvı gıdalar ve sebze-meyve tüketilmeli, yağlı ve yüksek kalorili yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Açıkta satılan yiyecekler tüketilmemelidir. Sık sık duş alınmalı, açık renkli ve pamuklu kıyafetler tercih edilmeli ve aşırı efor gerektiren hareketlerden kaçınılmalıdır. Kapalı ve park etmiş araçlarda bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kesinlikle bırakılmamalıdır. Sıcak çarpmasına maruz kalma durumunda uygun ve zamanında yapılan ilk yardım hayati önem taşır. Kişi bilinci açık ise serin bir yerde istirahate alınmalı, giysileri gevşetilmeli, ıslak havlu veya bezle serinletilmeye çalışılmalı ve sıvı verilmelidir. Bilinci kapalı olan veya genel durumu kötü olan hasta için vakit kaybedilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir” açıklamasında bulundu.

REKLAM ALANI