Tasarruflu ısınmak için enerji verimliliği şart

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Usta’ dan, kış mevsimi uyarısı!..

Tasarruflu ısınmak için enerji verimliliği şart
REKLAM ALANI
Yayınlama: 03.10.2023
45
A+
A-

Giresun Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Usta, “Küresel ısınma, dünyamızın son yıllardaki en önemli gündemini oluşturmaktadır. Sonbaharı yaşadığımız ve kışa yaklaştığımız bu günlerde sağlıklı ısınmak ve ısı tasarrufu yapmak daha da önem arz etmektedir.” dedi. Yaptığı açıklamada,” Yeni yapılan inşaatlarda ve  halihazırda kullanımda olan eski binalarda ısı kaybını önlemek için teknik hesaplamaya özen gösterilmeli ve enerji verimliliği tüm yapılarda arttırılmalıdır. Bu bağlamda kamuoyunun dikkatini çekmek ve toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla Giresun Makina Mühendisleri Odası olarak bu konunun üzerine gidilmesi gerekliliği hasıl olmuştur.” ifadelerini kullanan Başkan Usta, şunları kaydetti:

” Değerli hemşehrilerimiz, yapılmakta olan yeni inşaatların mantolama uygulamasında yaşanan hatalı işçilikler doğrudan ısı kaybına sebep olmaktadır.Bu aşamada yapı denetim firmalarına ciddi görevler düşmektedir. İlgililerce, sahada yapılan kontrol ve denetimin daha yoğun bir şekilde yapılması ile meydana gelecek  uygulama hataları  en aza indirgebilecektir. Yapılacak tüm iyileştirici faaliyetler, yapılarda istenen standardı yakalamamıza yardımcı olacak ve  ısı kaybının optimize edilmesi ile enerji verimliliğinin artırılmasına imkan verecektir. Ayrıca mantolama uygulaması olmayan yapılarda gerekli teknik hesaplamaların titizlikle yapılmasının ardından tatbik edilecek olan ısı yalıtım malzemesinin standartlara uygun olarak seçilmesi ile enerji verimliliği değerleri istenen normlara getirilmelidir.

Yine belirtmek isteriz ki yapılarda enerji verimliğini maksimum seviyeye  çıkarabilmek için, özellikle katı yakıtlı merkezi ısıtma sistemlerinde baca temizliğine özen gösterilmelidir. Bu tür yapılarda bulunan duman bacalarının gerekli kontrolleri ilgili kurum ve kuruluşlarca mutlaka sağlanması gerekmektedir.

Bahsetmiş olduğumuz bu  konulardaki nihai amaç, yapılarda enerji verimliğini artırarak daha az yakıtla daha fazla ısınmayı ve konforu sağlamaktır.Bu tür konularda Giresun Makine Mühendisleri Odası olarak kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğimizi saygıyla bildiririz.”

REKLAM ALANI