Üretici, ziraat odaları ve muhalefet 84 TL’den memnun değil!

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan fındık fiyatı üreticide adeta hayal kırıklığı yaşattı. Erdoğan tarafından Giresun kalite için 84 TL, Levant kalite için 82.5 TL açıklanan fındık taban fiyatına üretici, ziraat odaları ve muhalefet tepki gösterdi.

Üretici, ziraat odaları ve muhalefet 84 TL’den memnun değil!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 09.08.2023
68
A+
A-

Fındık taban fiyatı, üreticinin en 100 TL, muhalefetin en az 120 TL beklentisinin altında kaldı.

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Elvan Gezmiş Işık, açıklanan fındık taban fiyatının kabul edilemez bir fiyat olduğunu bildirdi. Giresun kalite için 84 TL, levant kalite için ise 82.5 TL olarak açıklanan fındık taban fiyatının maliyeti kurtarmadığını belirten Milletvekili Gezmiş, 4 dolar karşılığı olan 110 TL’nin altında bir fiyatın maliyeti dahi karşılamadığının altını çizdi.

FINDIK DALDA KALACAK!

CHP Milletvekili Elvan Gezmiş Işık, “Üreticinin talepleri neden dikkate alınmıyor? diye sordu.

Açıklanan fındık fiyatıyla üreticinin mağdur edildiğini belirten Gezmiş şunları kaydetti;

“AKP İktidarının verdiği 82.5 lira fındık fiyatına baktığımızda; fındık dalda kalacak, çünkü fiyat yevmiye parasına, maliyetlere dahi yetmiyor! Ayrıca Giresun kalite fındığa 1.5 lira fark çok yetersiz! AKP iktidarı her zaman yaptığı gibi yine üreticinin yanında yer almamıştır. Neden üreticinin talepleri, üretici örgütlerinin önerileri dikkate alınmıyor? Neden üreticinin değil de, tekelci zihniyetin çıkarına göre fiyat açıklanıyor? İğneden ipliğe herşeye yüzde yüz zam yapılırken, fındık üreticisi neden mağdur ediliyor? Bu fiyat emeğimizin karşılığı değildir, kabul edilemez bir fiyattır!”

“FINDIK FİYATI TAM BİR FİYASKO”

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun İl Başkanı Gültekin Uzunalioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından fındık taban fiyatını eleştirerek, “Bu fiyat fındık üreticisi ile dalga geçmektir” dedi. Giresun kalite için 84 TL, levant kalite için ise 82.5 TL olarak açıklanan fındık fiyatını geçmiş yıllara göre fiyasko olarak değerlendiren Uzunalioğlu, Fındık fiyatları, 2005’te 6 dolar, 2010’da 5 dolar, 2014’te 5 dolar, 2015’te 5 dolar, 2016’da 5 dolar karşılığı olarak açıklanmıştı. Enflasyonun azdığı, geçen yıla göre çarşıda pazarda fiyatların 3’e katlandığı, paranın satın alma gücünün yok denecek dereceye gerilediği ortamda Giresun kalite fındığımıza verilen 1 kg karşılığı 84 TL fiyat açıklanması tam bir hayal kırıklığıdır.” dedi.

ÜRETİCİ İLE DALGA GEÇİLDİ

Enflasyonun üreticiyi ezdiği, işçilik, gübre ve maliyet fiyatlarının 3′ e katlandığı bir dönemde fındık fiyatının 84 TL olarak açıklanması fındık üreticisi ile dalga geçmektir, fındık üreticisini yok saymaktır” diyen CHP İl Başkanı Uzunalioğlu şunları kaydetti;

“Üretici kuruluşları da dahil yaptığımız açıklamalarımızda 4 doların kırmızı çizgimiz olduğunu bunun altındaki fiyatın kabul edilemez olduğunu belirtmiştik. Yani yaklaşık 110 TL’nin altında ki fiyatlar üreticinin emeğinin asla karşılığı değildir. Geçmiş yıllarda 5-6 dolar seviyesinde süregelen fiyatlara göre müjde gibi açıklanan 3 dolar fiyat, üretici için zararına satış demektir. Bu fiyat üreticiyi değil fındık tekellerini ve yabancı sermayeyi sevindirmiş, fındık üreticisinin hakkı bunlara peşkeş çekilmiştir. Fındık üreticisi bu fiyatla mağdur edilmiş maliyetini dahi karşılamayan 84 TL açıklaması ile fındık üreticisinin emeği ve alın teri çalınmıştır. Halka hizmet, Hakka hizmettir diyenler, beşli müteahhitlere kıyak ihaleler verenler halka sadaka gibi fiyat açıklamıştır. Yandaşlarını zenginleştirirken halkı hiç mi hiç düşünmedikleri bir kez daha tescillenmiştir. Bu fiyat üreticiyi değil, Ferrero’yu sevindirir. Bunun adı halkı yoksullaştırmaktır.”

“OLMADI REİS OLMADI”

Trabzon Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, açıklanan fındık fiyatının maliyetlerin altında olduğunu belirtti. Beklentilerinin 100 liranın üzeri olduğunu belirten Bekar, “ Bu olmadı Reis” diyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sitem etti.

Bekar, “Maliyetinin,70,80 lira olduğu bir zamanda, açıklanan fındık fiyatları,üreticilerimizin emeğinin karşılığı değildir. Giresun kalite fındık 84 TL, Levent kalite fındık 82.5 TL. Mazot ve gübreye gelen üst üste zamlar,fındık üreticisinin tüm gider kalemlerinde büyük artışlar meydana getirmiştir. Bu artışlar maliyetleri de çok yükseltmiştir. Fındığında gerçekte değeri bu verilen fiyat değildir. Kaşıkla verilenler, kepçeyle alınmamalıdır. Biz fındık fiyatları açıklansın, değer olarak ta,100 TL’nin altında olmamalı dedik ve devlete seslendik. Devlette bildiğini okudu. Olmadı REİS Olmadı” açıklamasında bulundu.

DEVLET İSTİKRARDAN YANA OLMAMIŞTIR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2023 ürünü fındık fiyatını değerlendiren Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan açıklanan fiyatın piyasa şartlarına göre uygun olduğunu belirterek, üreticilerin özellikle hasattan sonra kurutma ve depolama işlemine hassasiyet göstermeleri gerektiğine vurgu yaptı. Ergan açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Devlet TMO eliyle fındık piyasasında istikrarı sağlamak için yine gereğini yerine getirmiştir.

TMO’nun alımlarda sivri için 80 TL, levant için 82.5 TL, Giresun kalite için ise 84 TL olarak açıkladığı fiyatlar piyasa şartlarına göre uygundur. Rekoltede geçen yıla göre bir azalmanın da olduğu göz önünde bulundurulursa piyasada fiyat da TMO’nunkine yakın, bu civarlarda oluşacaktır. Üreticilerimiz fındığı hasat ettikten sonra kurutma ve depolama işlemine hassasiyet göstermelidirler. Rutubetten dolayı sıkıntı yaşamamak için bu konuya azami dikkat gerekiyor. Fındık son yıllarda para kazandırmaktadır. Üreticilerimiz verim ve kaliteyi yükselterek daha çok kazanabileceklerdir. Daha çok ve kaliteli üretim yaparsak hem üretici, hem de ülkemiz kazanacaktır.”

REKLAM ALANI