Yılmaz: İktidar üreticiyi İtalya’nın marabası yapmıştır

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Mehmet Yılmaz, “İktidar 3 Dolar civarındaki TMO alım fiyatı ile bizi İtalya’nın marabası yapmıştır” dedi.

Yılmaz: İktidar üreticiyi İtalya’nın marabası yapmıştır
REKLAM ALANI
Yayınlama: 07.09.2023
51
A+
A-

İl Genel Meclisinde bir konuşma yapan Başkanvekili Mehmet Yılmaz, “Haziran ayında fındık emekçisi halkımızın dikkatini çekmek istediğimiz bir konu da Fındık Piyasasında kısa adı TMO olan Toprak Mahsulleri Ofisinin rolü olmuştu.

Şimdi de yeni sezon başında TMO’ya fındık sattırılırsa, vay geldi başımıza diyerek, rekoltenin düşük olduğu bu yılda   4 Dolar’ın altında oluşacak fiyatlar fındık üretimini, özellikle Giresun kalite için sürdürülebilir olmaktan çıkaracaktır. Üreticimizi de çok büyük bir zararla karşı karşıya getirecektir. Tekrar Uyarması bizden diyorum” ifadelerine yer verdi.

“Bir Fındık Üreticisi olarak soruyorum, Giresun Kalite fındık üretenlere fark olarak ilan edilen 1,5 TL/KG yani 84 TL taban fiyatı ile kimi kandırıyorsunuz? Tüm dünyada ve Türkiye’de Fındık üretim alanları içinde en fazla emekle, en fazla alın teri döken, yani en yüksek maliyetle fındık yetiştirenler, coğrafyasının zorluğu nedeniyle ağırlıkla bende dahil Giresun halkıdır” diyen Yılmaz konuşmasında şunlara yer verdi; “Her zaman söyledik, bu yıl için 4 Dolar + en az yarım Dolar da kalite farkı vermezseniz, yakın gelecekte Giresun’da bahçeye girecek insan bulamayacaksınız. Yani Giresun Kaliteye Pozitif ayrımcılık konusunda ısrarımızı sürdürüyoruz. Sürdüreceğiz de. Bu sezon öncesi Fındık Rekoltesi için Kahve Falı açanlar,700-800 Bin Ton Türkiye, bunun içinde 90 Bin Ton Giresun rekoltesi ilan edenler yani İtalyan Sevenler, umarız AKP İktidarına TMO eliyle bu ara 3 Dolara fındığı bağışlatarak üreticimizin kanına girmezler.

Fındık 21 yıllık AKP İktidarında hep Allah’a havale edilmiştir. Yani rekolte yüksekse fiyat düşük, rekolte düşükse, fiyat yükselir. Ama hemen elinde stok olan TMO piyasaya fındık satarak Monopol alıcıyı rahatlatır.

Bir üretici olarak İktidar temsilcilerine sesleniyorum. Bu yıl rekolte düşük. Ya taban fiyatını Giresun kalite için 4,5 Dolara   revize ettirin. Ya da TMO “Gölge etmesin, başka ihsan istemeyiz” Yani üreticiyi arkadan hançerleyecek şekilde yeter ki fındık satmasın.

Şu anda serbest piyasada fındık İtalya’nın gönlüne göre. Yani 3 Dolar çevresinde. Ancak yükseliş eğiliminde olduğu için üretici dişini sıkarak, pazara çok az fındık indirmek zorundadır. AKP İktidarının kimin iktidarı olduğunun bir önemli sınavı da bu yıl için fındık fiyatları olacaktır.”

REKLAM ALANI