Kurban Bayramı Öncesi Hayvan Nakillerinde Sıkı Denetim

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan sevklerinde yaşanan artışlara dikkat çekerek, sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların naklinin salgın hayvan hastalıklarının yayılmasına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Kurban Bayramı Öncesi Hayvan Nakillerinde Sıkı Denetim
REKLAM ALANI
Yayınlama: 24.05.2024
28
A+
A-

İl genelinde ve diğer illerde hayvan nakillerinin sıkı denetime tabi tutulacağını belirten müdürlük, hayvan yetiştiricileri, nakliyeciler ve kurbanlık alacak vatandaşlar için önemli bilgilendirmelerde bulundu.

SAĞLIK KONTROLLERİ VE GEREKLİ BELGELER

5996 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelikler gereğince, il merkezi ve ilçelerden diğer illere yapılacak hayvan ve hayvansal madde sevklerinde menşeine en yakın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü veya İlçe Müdürlüklerinden “Veteriner Sağlık Raporu” alınması zorunludur. İl içinde yapılacak büyükbaş hayvan nakillerinde Hayvan Pasaportu, küçükbaş hayvan nakillerinde ise Nakil Belgesi bulundurulması yeterlidir.

AŞI ZORUNLULUĞU

Kurbanlık olarak sevk edilecek büyükbaş hayvanların Şap (Sat-2 serotipine karşı) ve küçükbaş hayvanların ise PPR aşısının yapılmış olması ve kulak küpesi bulunması gerekmektedir. İki aylık yaştan büyük sığır cinsi hayvanların sevk tarihi itibarıyla son 6 ay içinde Sat-2 serotipi içeren şap aşısı yapılmış ve üzerinden 21 gün geçmiş ise sevkine izin verilecektir. Koyun ve keçi türü hayvanların sevklerinde ise hayatları boyunca en az bir kez PPR aşısı yapılmış olması şartı aranacaktır.

GEBE VE DAMIZLIK DEĞERİ TAŞIYAN HAYVANLAR

Bakanlık talimatı gereği, gebe ve damızlık değeri taşıyan dişi hayvanlar kurbanlık olarak sevk edilemeyecektir. Ancak, gebe olmadığı ve damızlık değerini kaybettiğine dair serbest veteriner hekim raporu bulunan dişi hayvanların kurbanlık olarak sevkine izin verilecektir.

TRAKYA BÖLGESİ NAKİL ŞARTLARI

Trakya bölgesine hayvan nakillerinde Bakanlık tarafından yayımlanan genelgelerde belirtilen özel şartların yerine getirilmesi zorunludur. Avrupa yakası dahil İstanbul’a 01/06/2024 tarihinden itibaren kurbanlık hayvan sevkine izin verilmiştir.

NAKLİYECİ VE BAKICI BELGELERİ

Hayvan taşıyacak araç sahiplerinin, İl/İlçe Müdürlüklerine müracaat ederek düzenlenen eğitime katılması, araçlarında teknik ekipman ve donanımı tamamladıktan sonra “Nakliyeci Yetki Belgesi” ve araç sürücüleri için de “Sürücü Yetki Belgesi” almaları gerekmektedir. Hayvanların nakliyesi sırasında bakımlarından ve refahından sorumlu kişilerin de aynı şekilde eğitime katılarak “Bakıcı Yeterlilik Belgesi” almaları zorunludur.

DENETİM VE YAPTIRIMLAR

İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaat eden üreticilere her türlü yardım yapılacağı belirtilmiştir. Belirtilen şartlara uygun olmayan hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve hayvan pazarlarına sokulmalarına izin verilmeyecektir. Kaçak sevk durumlarında ise 5996 sayılı kanunun 36’ncı maddesi gereğince idari para cezası uygulanacaktır.

REKLAM ALANI