GESOB Başkan vekili Ayhan: Küçük esnaf kanunla yok ediliyor!

Öz Giresun Esnaf ve Sanatkârları Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı ve Giresun esnaf Odaları Birliği Başkan Vekili Ercan Ayhan, yeni yasa hakkında sert eleştirilerde bulundu.

GESOB Başkan vekili Ayhan: Küçük esnaf kanunla yok ediliyor!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 07.08.2024
16
A+
A-

Ayhan, “Resmi Gazete’de yayınlanan kanuna göre küçük esnaf ve sanatkârlar işlerini bıraksınlar, dükkânlarını kapatsınlar diye hazırlanmış bir kanun bu. Küçük esnafın üzerine bu kadar gelinmez,” dedi.

ESNAF KART BORÇLARIYLA BOĞUŞUYOR

Ayhan, esnafın borç döngüsünde zorlandığını ve bunun sicillerini bozduğunu belirtti. “Esnaf, dönebilmek için kendi kartını, arkadaşının kartını, nazı geçen herkesin kartını kullanıyor. Bu nasıl bir anlayış? Bu döngüyü sağlayamayınca esnafın sicili bozuluyor,” dedi.

MASA BAŞI BÜROKRATLAR ANLAMAZ

Kanunları hazırlayanların esnafın çektiği zorlukları anlamadığını ifade eden Ayhan, “Bu kanunları yapan masa başında oturan bürokratlar, ne anlar esnafın neler çektiğini? Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli. Spor kulüplerinden, holdinglerden alamadığınız vergileri küçük esnaftan mı almaya çalışıyorsunuz?” dedi.

TESK BAŞKANINA ÇAĞRI

TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve yönetim kurulunu göreve çağıran Ayhan, “Yok edilmeye çalışılan esnaf ve sanatkârların hakkını savunmaya çağırıyorum. Biz küçük esnafa ne zaman sahip çıkacaklar? Ülkedeki tüm esnaflarımız merak etmektedir. Konuşamadığım ve esnafımı temsil edemediğimde bu koltukları bir dakika meşgul etmeyeceğim,” dedi.

MİLLETVEKİLLERİNE TEPKİ

Ayhan, kanunu çıkartan milletvekillerini kınayarak, esnafa bu kanunlara karşı tepki göstermesi çağrısında bulundu. “Haklar verilmez, alınır. Biat ettikçe yok sayılmaya devam edileceğiz,” dedi.

RESMİ GAZETE’DE YAYINLANAN KANUN

02.08.2024 tarih ve 32620 sayılı Resmi Gazete’ye göre:

  1. Havale veya kredi kartı sahibi ile fatura aynı kişi ya da kurumlara düzenlenecektir.
  2. Mal alımlarında veya ödemelerinde başkasına ait kart veya hesabın kullanımının önüne geçilmiştir.
  3. Müşterinizin kartını borçlu firmaya ödeme olarak kullanmasının önüne geçilmiştir.
  4. Aksi durumda ödeme tutarlarının %10’u nispetinde her iki tarafa şirketlere 20.000 TL, şahıs işletmelerine 10.000 TL’den az olmamak üzere her tespitte ayrı ceza uygulanacaktır.

REKLAM ALANI