İşletmeler finansman maliyetleriyle zor durumda

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çakırmelikoğlu: “Yüksek finansman maliyetleri işletmeleri zorluyor” dedi.

İşletmeler finansman maliyetleriyle zor durumda
REKLAM ALANI
Yayınlama: 17.08.2024
6
A+
A-

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, iş dünyasının finansmana erişim, vade sorunları ve yüksek finansman maliyetleri nedeniyle yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Çakırmelikoğlu, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin mevcut yüksek finansman maliyet politikası altında faaliyetlerini sürdüremeyeceklerini vurguladı.

FİNANSMAN MALİYETLERİ BORÇ YÜKÜNÜ ARTIRIYOR

Çakırmelikoğlu, şirketlerin borç-alacak dengesinde borç lehine açılan makasa dikkat çekerek, “Kredi koşulları uzun süredir küçük ve orta ölçekli işletmeleri nakit finansman yönetimi açısından zorluyor. Bu durum, rapor ve bilançolarda daha belirgin hale geliyor. Finansmana erişimde yaşanan sorunlar, yalnızca yatırım kapasitesini değil, aynı zamanda mevcut üretim ve hizmet hedeflerini de ciddi şekilde etkiliyor. Ülkemizdeki kriz yönetimi, işletmelerin maliyet ve performans hedeflerini her geçen gün zayıflatıyor. Bu süreç, işletmelerin ayağa kalkması için daha maliyetli çözümler ortaya çıkarmadan durdurulmalı,” dedi.

“FAİZLER YÜKSEK, İŞLETMELER KAPANMA TEHLİKESİNDE”

Çakırmelikoğlu, finansman maliyetlerinin düşmesinin üretimden tüketime kadar tüm maliyetleri aşağı çekeceğini belirterek, “Dar sermayeyle bu ülkenin yükünü çeken küçük ve orta ölçekli işletmeler, yüksek faizler nedeniyle maliyetlerini karşılayamaz hale gelmiş, kapanma veya konkordato sürecine girmişlerdir. Geçmişte finansman maliyetleri bu kadar büyük bir sorun teşkil etmezken, bugün bu maliyetler istihdam maliyetlerine yakın seviyelere ulaşmıştır. İhracatı olmayan işletmelerle yapılan toplantı ve analizler, faiz oranlarının en kısa sürede makul seviyelere çekilmesi gerektiğini ortaya koymuştur,” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI