Kurtuluş Savaşı’nın simge ismi Milis Yarbay Osman Ağa, ölümünün 102. yılında Giresun’da üç ayrı etkinlikle anılıyor. Giresun Belediyesi tarafından düzenlenen anma programları, şehrin tarihi hafızasını canlı tutmayı amaçlıyor.
Giresun’un kurtuluş mücadelesine damga vuran isimlerden Milis Yarbay Osman Ağa, ölüm yıldönümünde düzenlenen kapsamlı programlarla anılıyor. Giresun Belediyesi’nin organizasyonuyla gerçekleştirilecek etkinliklerin ilki, sabah saat 10.00’da Osman Ağa Meydanı’ndaki törenle başlayacak. Programda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından anıta çelenk sunulacak. Ardından Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse ile Tarihçi Dr. Ruşen Topallı günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapacak.
KALEDE ANIT MEZAR ZİYARETİ
Anma programının ikinci bölümü saat 11.00’de Giresun Kalesi’nde, Osman Ağa’nın Anıt Mezarı başında düzenlenecek. Burada Kur’an-ı Kerim tilaveti okunacak ve dua edilecek. Katılımcılar, Milli Mücadele’nin önemli isimlerinden biri olan Osman Ağa’nın kabrini ziyaret ederek saygı duruşunda bulunacak.
ÜNİVERSİTEDE TARİHİ KONFERANS
Anma programı, Giresun Üniversitesi Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda saat 14.00’te gerçekleştirilecek konferans ile sona erecek. Etkinlikte Prof. Dr. Sezai Balcı, Doç. Dr. Oktay Karaman ve emekli öğretim görevlisi Ahmet Gürsoy konuşma yapacak. Konferans, Osman Ağa’nın Kurtuluş Savaşı’ndaki liderlik rolünü ve tarihi etkisini akademik bir perspektifle değerlendirecek.
FUAT KÖSE’DEN ANLAMLI MESAJ
Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, Osman Ağa’nın ölüm yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, “Osman Ağamızın koltuğunda oturmanın onurunu yaşıyorum” dedi. Köse, Osman Ağa ve silah arkadaşlarının eşsiz fedakârlıklarıyla Giresun’un işgal görmeden Cumhuriyet’e kavuştuğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
“Giresun var olma mücadelesine iki gönüllü alay göndermiştir. 5 bin kişiyle savaşa giden 42 ve 47. Gönüllü Alaylarımız, sadece 250 kişiyle geri dönebilmiştir. Bu toprak için şehit düşen kahramanlarımız onur madalyamızdır.”
Osman Ağa’nın yalnızca Giresun için değil, Türkiye tarihi için de çok özel bir figür olduğunu belirten Köse, onun Atatürk’ün muhafız komutanı olması ve gönüllü alayların kuruluşundaki rolüyle Cumhuriyet tarihine altın harflerle yazıldığını ifade etti.