Alan bazlı gelir desteği bin lira olmalı

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticilerine dönüm başına verilen 170 liralık alan bazlı gelir desteğinin günümüz ekonomik koşulları karşısında eridiğini ve en az bin lira olarak güncellenmesi gerektiğini belirtti.

Alan bazlı gelir desteği bin lira olmalı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 30.04.2024
86
A+
A-

2023 yılı gelir desteklerinin de bir an önce üreticilerin hesaplarına aktarılması çağrısında bulundu.

Karan, yaptığı yazılı açıklamada, yüksek enflasyon ve artan döviz kuru nedeniyle 2014 yılından beri fındık üreticilerine verilen 170 liralık desteğin değer kaybettiğini vurguladı. 2014 yılında bir dönüm destek parasıyla 3-4 torba gübre alınabilirken, bugün 3 dönüm destek parasıyla ancak bir torba gübre alınabildiğine dikkat çekti. Ayrıca, 2014 yılında 70 dolar değerinde olan 170 liranın, bugün sadece 5.5 dolar ettiğini belirtti.

Türkiye’nin tarımsal ihracatında önemli bir yer tutan fındık sektörünün her yıl çeşitli hastalıklar ve zararlı böceklerle mücadele ettiğine işaret eden Karan, mevcut destek miktarıyla üreticilerin bu sorunlarla başa çıkmasının imkansız olduğunu söyledi. “Fındıkta külleme hastalığı ve kozalak akarı gibi sorunlar varken, şimdi de Kahverengi Kokarca zararlısı ortaya çıktı. Üreticiler bu zararlılarla nasıl mücadele edecek? Alan bazlı gelir desteği bin liraya çıkarılmalı ki, üretici bahçesine gübre ve ilaç atarak ürününü koruyabilsin” ifadelerini kullandı.

2023 yılı alan bazlı destek ödemelerinin üreticilere henüz yapılmadığına da dikkat çeken Karan, “Nisan ayının sonuna gelinmesine rağmen halen ödeme emri verilmedi. Üreticilerimiz her gün destek ödemelerinin ne zaman yapılacağını sormakta. Ziraat odaları olarak biz de aynı soruyu yöneltiyoruz. Fındıkta alan bazlı gelir desteği ödemeleri emrinin bugünden tezi yok verilmesini bekliyoruz” dedi.

Fındık üreticilerinin artan maliyetler karşısında ayakta kalabilmesi ve ülkenin önemli tarım ihracat kalemlerinden olan fındığın geleceğini koruyabilmesi için alan bazlı gelir desteğinin güncellenmesi ve 2023 yılı ödemelerinin hemen yapılması gerektiği çağrısında bulundu.

REKLAM ALANI