Fındıkta zirai don tespiti yapılıyor!

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde geçen hafta 3 gün boyunca etkili olan soğuk ve yağışlı hava fındık üreticilerini tedirgin ederken Ordu Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTAR A.Ş. ziraat mühendisleri fındık bahçelerinde don hasar tespiti yaptı.

Fındıkta zirai don tespiti yapılıyor!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 05.04.2023
85
A+
A-

Soğuk havanın devam edeceğini belirten mühendisler alınması gereken önlemler hakkında uyarılarda bulundu. Karadeniz Bölgesi’nde geçtiğimiz hafta boyunca yüksek rakımlı ilçelerde etkili olan kar yağışı ve buzlanmanın fındığa zarar verip vermediğini yerinde tespiti amacıyla Ordu Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Ziraat Yüksek Mühendisleri eşliğinde arazide inceleme yapan ekipler buzlanmaya dikkati çekerek fındık üreticilerini uyardı.

Soğuk havaların fındığa etkisini değerlendirmek amacıyla sahaya çıkan ORTAR A.Ş. Ziraat Yüksek Mühendisi Suat Akgül, “400 rakım üzeri olan birçok ilçemizde zirai don riski zararı görülmesi beklenmektedir” dedi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Akgül, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Bölgemizde yaşanan soğuk ve yağışlı havanın başladığı ilk andan itibaren ORTAR A.Ş. ekipleri olarak sahada yer aldık. Yaptığımız tespitler neticesinde sahil şeridinden 400 metre yüksekliğinde yer alan ilçelerimizde zirai don zararı görülmesi beklenmektedir. Fındık üreticisi vatandaşlarımızın bu süreçte bahçelerinde dumanlama ve bölge bölge ateş yakmaları sıcaklık açısından önemlidir. Üreticilerimiz gerekli desteği bizlerden ücretsiz olarak alabilirler. ORTAR A.Ş. olarak sahada tespit çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Öte yandan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, ekiplerinin yaptığı ön incelemede, belli rakımın üzerindeki bahçelerde belirli zararların oluştuğunu gördüklerini ifade ederek, hasarın net tespiti için havaların biraz daha ısınmasını beklediklerini, yapılacak çalışmalar sonrası çıkacak raporun kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

REKLAM ALANI