Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde tüm tarımsal ürünlerin kahverengi kokarca tehdidi altında olduğunu belirtti.
Zararlının özellikle fındık başta olmak üzere 300 bitkisel ürüne zarar verdiğini vurgulayan Bayraktar, topyekûn mücadelenin hız kesmeden devam etmesi gerektiğini söyledi.
KIŞLAK MÜCADELESİ ŞART
Bayraktar, kahverengi kokarcanın kış aylarında terk edilmiş binalar, ahırlar ve depolarda barındığını, hava sıcaklıklarının artmasıyla tarım alanlarına yayıldığını ifade etti. Zararlının yayılmasını önlemek için mücadeleye ara vermeden devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
TOPLU MÜCADELEDE KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR
Kahverengi kokarca ile mücadelede halk sağlığı ilaçlamaları ve mekanik yok etme yöntemlerinin önerildiğini belirten Bayraktar, toplu mücadelede bazı sorunların yaşandığını dile getirdi. Tarım alanları dışında kışlayan zararlının kontrolünün zor olması, bölgede ikamet etmeyen bazı çiftçilerin mücadeleye katılmaması ve doğal düşman böcek üretiminin henüz tüm bölgeye yayılmaması gibi nedenlerle mücadelenin tam olarak başarıya ulaşamadığını vurguladı. Ayrıca, kimyasal mücadelede kullanılan ilaçların yüksek maliyeti ve coğrafi koşulların uygulama güçlükleri oluşturduğunu söyledi.
KURUMLARA ORTAK HAREKET ÇAĞRISI
Bayraktar, fındık üretiminde büyük kayıpların önüne geçmek için valilik koordinasyonunda Tarım ve Orman Bakanlığı, belediyeler ve tarımla ilgili tüm kurumların ortak hareket etmesi gerektiğini belirtti. Tarım alanları kadar, evler, terk edilmiş binalar ve depolar gibi zararlının kışladığı alanlarda da ilaçlama ve mekanik mücadele yöntemlerinin uygulanması gerektiğini ifade etti.
ACİL ÖNLEM ALINMALI
Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanlığı ile ziraat odalarının iş birliğiyle yürütülen Kahverengi Kokarca Eylem Planı kapsamında çiftçi eğitimleri, tuzak asımı, doğal düşman böcek üretimi ve mekanik mücadele yöntemleriyle istilanın kontrol altına alınmaya çalışıldığını belirtti. Ancak sürecin hızlandırılması gerektiğini ifade ederek, sıcaklıkların artmasıyla birlikte zararlının tarım alanlarına yayılacağını ve vakit kaybedilmeden kışlak mücadelesinin yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi.