İltica, mülteci, muhacir, ensar, iskân, mesken ve… göç/men

Yayınlama: 12.08.2023
72
A+
A-

Sinop’u çok severim.

Üç, dört yılda bir gezmeye gider, bir hafta kalırız.

Sessiz, saygılı bir şehirdir. Akşam saatlerinde bütün Sinop sahilde yürüyüş yapar, çekirdek çitler ama çıt çıkmaz.

Küçük, sakin otelimizin karşısında ilginç mimari yapısıyla dikkati çeken bir bina vardı, üzerinde “Nükleer Santral Bürosu” yazıyordu. İlginç bulmuştu, hoşuma gitmişti.

Bir sonraki gidişimizde ise tabelâ değişmiş, “İl Göç İdaresi” olmuştu.

Nasıl, neyin göçü olduğunu ilk orada gördüm. Anlamadım…

Ama sonra, zor da olsa anlayacaktım.

Tek kelime etmeyecek, aşağıya sadece haber başlıklarını alacağım.

Kararı siz verin.

“Önce TÜRKİYE.

“İngiltere, yasa dış göçü engellemek için Türkiye ile anlaştığını duyurdu. İngiltere, mültecileri Türkiye’ye göndermeye hazırlanıyor”.

“Atlantik Konseyi, mültecilerin ve sığınmacı akınlarının hibrit savaş yöntemi olarak kullanıldığını itiraf etti”.

“Kılıçdaroğlu, kaçak Türkleri daha hızlı göndermeye yarayacağı öne sürülen Türkiye ile İngiltere arasında anlaşmaya sert tepki gösterdi”.

“Son bir aydır güvenlik güçlerinin adeta kaçak göçmen avı yaptıkları İstanbul için yeni bir karar daha alındı. İstanbul İl Göç İdaresi Başkanlığı, kayıtları başka illerde olmasına rağmen İstanbul’da yaşayan geçici koruma altındaki Suriyelilere 24 Eylül’e kadar kenti terk etmeleri için süre tanıdı”.

“Kayıt dışı ‘sıcak parada’ zirve: Türkiye suçlular için cennet oldu. TCMB’nin açıkladığı verilere göre, 2021’in ilk 6 ayında 10.2 milyar dolar olan kaynağı belirsiz para girişi 2022’nin aynı döneminde ise 24,3 milyar dolara yükseldi”.

“Göç İdaresi Başkanlığı’ndan çarpıcı açıklama: Sığınmacı sayısı 5 milyona yaklaştı. Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye genelinde sığınmacı sayısının 4 milyon 893 bin olduğunu açıkladı. Yurt genelinde 1169 mahallede sığınmacı sayısının Türk yurttaşı sayısına oranla yüzde 20’yi aştığı, söz konusu mahallelerin 54’ünün İstanbul’da olduğu öğrenildi”.

“İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medyadan yaptığı paylaşımında uluslararası organize suç örgütlerine yönelik 2 farklı ilde düzenlenen operasyonlarda 18 göçmen kaçakçısı organizatörün yakalandığını duyurdu”.

“Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün, tüm illerimizde, yabancı yoğunluğunun Türk vatandaşı nüfusuna oranla yüzde 20’yi aştığını bildirmesinden sonra Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ‘ın bu sayının 17 milyon yabancıya denk geldiğini açıklamıştı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bir açıklama daha yaparak sayının 4 milyon 893 bin 752 olduğunu duyurdu”.

“Ümit Özdağ, sosyal medya hesabından yayınladığı videoya şu notu düştü: ‘İran kaynakları son 1 ay içinde 20 bin Afgan’ın İran üzerinden Türkiye’ye girdiği bilgisini paylaşıyor. Tek çözüm Ottawa Anlaşması’ndan çekilmek ve sınırlarımıza mayın döşemek’.”

“Yunanistan, Türkiye sınırına yeni çelik çitler yerleştiriyor. Yunanistan ordusunun, Yunanistan-Türkiye sınırında kaçak göç ile ilgili yeni çelik çitler yerleştirmeye başladığı belirtildi”.

Ve Kuzey KIBRIS.

“Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) Başkanı Serdar Atai, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda dikkat çekti, ‘Böylesi bir suç cennetinde, Meclise tatil lüks’ dedi”.

“İSKELE %25 yabancılaştı. Yabancı emlak yatırımları-kaçak emlakçılık aldı başını gidiyor”.

“HP Genel Başkanı Özersay: ‘Yabancılara sata sata ülke bırakmadınız; yetmedi mi?’ dedi”.

“Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan Nijerya uyruklu 11 kişinin çete faaliyetleri yürüttüğü tespit edildi. Öğrenci izniyle ülkede kalan 11 kişinin, KKTC’de örgütlenme, çete lideri, çete üyesi olma ve çete faaliyetleri nedeniyle kamu güvenliğini tehdit eden tutum ve davranışlar içerisinde bulunduğu belirtildi.  Bu 11 kişiden biri olan Musa Muazu Makorari’in 16 yıldır adada öğrenci izniyle ikamet ettiği, fakat okula gitmediği tespit edildi. Musa’nın sürekli üniversite değiştirerek kayıt yenilediği, 16 yıl boyunca bu şekilde ülkede kalmayı başardığı bilgisi elde edildi.  Kripto para, bilişim suçları, kara para aklama gibi internet üzerinden yürütülen organize sanal suçları işlediği iddia edilen Musa’nın lider konumunda olduğu öğrenildi”

“Tufan Erhürman: ‘İskele’de başka dilden konuşuluyor; kasiyerler Türkçe konuşmuyor’ CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Rus ve İsraillilerin adeta ikinci yurdu haline geldiği ifade edilen İskele bölgesini örnekledi… Erhürman bölgede, ‘Türkçe konuşan kalmadı, bir ara böylesi Edirne’de olmuştu’ dedi”.

“Özersay: ‘Öğrenci kılıfı altında ülkeye sokulan yabancılar asayiş için ciddi tehlike’ Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, son yıllarda ağırlıklı olarak Afrika ülkelerinden ülkeye ‘öğrenci’ adı altında gelen çok sayıda yabancı uyruklu kişinin yarattığı tehlikelere işaret ederek, asayiş sorunlarına dikkat çekti”.

İsterseniz yazının başlığına başka kelimeler de ekleyebilirsiniz…

REKLAM ALANI