Sağlık Müdürü Bulut’tan yazın beslenme uyarısı

Giresun İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut, yaz aylarında sıkça yaşanan besin zehirlenmesine karşı vatandaşları uyardı.

Sağlık Müdürü Bulut’tan yazın beslenme uyarısı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 15.07.2023
20
A+
A-

Sağlık Müdürü Bulut yaptığı açıklamada, yaz aylarında açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması ve çabuk bozulan riskli besinlerin açıkta bekletilmemesini istedi.

“Sağlıklı beslenme için, yeterli ve dengeli beslenme kadar besinlerin satışa sunulması, hazırlanması, pişirilmesi ve depolanması aşamalarında hijyenik koşulların sağlanması da önemlidir” diyen Sağlık İl Müdürü Bulut şunları kaydetti;

“Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanması ve sunulması aşamalarında uygun şartlar sağlanamazsa besinlerin bozulması ve gıda zehirlenmelerinin yaşanma riski artmaktadır. Besin zehirlenmeleri, çoğunlukla hafif seyirli ve kısa sürelidir. Ancak zehirlenmeye yol açan bakteri, virüs, parazit ve toksinlerin tipi ve maruziyet yoğunluğu ile birlikte kişinin yaşı, kronik hastalıkları ve kullandığı ilaçlar gibi diğer sebeplerle ağır seyirli ve hatta ölüme kadar giden sonuçlara neden olabilmektedir. Şikâyetler bulantı, kusma, karın ağrısı, karın şişliği, ishal ve ateş şeklindedir. Çoğunlukla ani başlangıçlı olup şikâyetlerin başlaması için gereken süre birkaç saat ile birkaç gün arasında değişebilmektedir. Özellikle bebek, çocuk, gebe, 65 yaş ve üzeri bireyler, engelli ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerin daha riskli olduğu unutulmamalıdır.

“AÇIKTA SATILAN YİYECEKLERİN TÜKETİMİNDEN KAÇINILMALI”

Yaz aylarında açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan riskli besinler açıkta bekletilmemelidir. Besinler hazırlanırken yenilecek miktar kadarı ısıtılmalı, pişmiş gıdalar hızlı tüketilmeli ve yeniden ısıtıldığında kaynama noktasına kadar ısıtılmalıdır. Nasıl ve nerden geldiği belli olmayan, nasıl muhafaza edildiği bilinmeyen, denetlenmemiş ve açık bir şekilde tezgâhlarda satılan ürünler satın alınmamalıdır. Sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalı, et ve et ürünleri iyice pişirilmelidir. Bununla birlikte kişisel hijyenin sağlanması, ellerin sık sık, bol su ve sabunla yıkanması, ellerde yara, kesik varsa ve besin hazırlanması gerekiyorsa bu lezyonların su geçirmeyen bir bandajla kapatılmasına her zaman olduğu gibi yaz aylarında da ayrıca özen gösterilmelidir.”

REKLAM ALANI