Taylan Seracılık Giresun’un gururu oluyor

250 yıldır bitki yetiştiren İtalya ve İspanya’ya satışta bulunan firma, TOKİ tarafından yapılan Millet Bahçesi bitki örtüsünün Giresun’a has olması gerektiği uyarısında bulundu.

Taylan Seracılık Giresun’un gururu oluyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 20.11.2023
Düzenleme: 20.11.2023 08:08
463
A+
A-

Keşap’ın Yolağzı beldesinde 2004 yılında kurulan Sera, 2009’da Giresun 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde üretime geçerek, 7 bin m2 üzerine kurulu 3 bin m2 kapalı alanda faaliyet gösteren Taylan Seracılık bölgenin tek çatı altında en geniş bitki çeşitliliğini sunan firma olarak Giresun’un gurur kaynağı oldu.

250 yıldır İtalya ve İspanya’nın bitki yetiştirdiğini ifade eden Taylan Seracılık yöneticisi Tuncer Özkaya, ” Ama biz şimdi İtalya ve İspanya’ya bitki satıyoruz. Yalova’dan Karadeniz sahiline kadar uzanan geniş bir coğrafyada bu çeşitlilikte bitki üreten tek firma biziz. Modern sera teknolojilerini kullanarak, özellikle TOKİ şantiyelerinin ihtiyacı olan çalı bitkilerini Mart ayından sonra Yalova’ya bağlı olarak üretiyoruz” dedi.

“YERİNDE İMALAT İLE MALİYETLERİ DÜŞÜRÜYORUZ”

Firmanın hedeflerinden biri, yerinde imalat yaparak maliyetleri düşürmek ve böylece daha uygun fiyatlarla ürün sunmak olarak açıklayan Tuncer Özkaya, “Giresun’da düzenli ve modern sera sistemleri kullanarak üretim yapan başka bir firma yok. Biz, alıp satan veya sınırlı çeşitlerle üretim yapanlardan farklı olarak, geniş bir ürün yelpazesiyle ve uygun fiyatlarla piyasada yer alıyoruz” ifadelerini kullandı.

“PROJELERİMİZE DESTEK BULAMIYORUZ”

Firmanın beş yılın üzerinde çalıştığı bir projenin destek bulamamasının hayal kırıklığı yarattığını belirten Özkaya, “Beş yıldır üzerinde çalıştığımız bir projemiz var, ancak ne siyasilerden ne de devletten gerekli destekleri alabildik. Ancak, yeni valimizle görüşeceğimiz için umutluyuz” ifadelerine yer verdi.

“EĞİTİM İLE SEKTÖR GENİŞLEYECEK”

“Projeleri arasında İstanbul Belediyesi’nin yıllık 5 milyon lale soğanı ve 50 milyon mevsimlik fide üretimini çevre ilçe ve köylerde alım garantili gerçekleştirmek bulunuyor” diyen Özkaya şunlara yer verdi: “Bu projeleri hayata geçirmek için Valilik, DOKAP, İŞKUR gibi kurumlarla işbirliği yaparak özellikle bayanlara yönelik bir eğitim programı başlatmayı hedefliyor. Başarılı olanlara devlet tarafından 250 m2 sera alanı tahsis edilecek ve ürettikleri ürünleri devlet bekleyecek alacak. Bu sistem, 3. yıldan sonra çevre illere de yayılarak sektörde büyümenin sağlanması amaçlanıyor.”

“MİLLET BAHÇESİ FLORASI GİRESUN’A HAS OLMALIDIR”

Adını Kiraz’dan alan ve yeni yapılan Millet Bahçesinde bitki örtüsünün özenle seçilmesi gerektiğine dikkat çeken Özkaya, “Millet bahçesini Japon Sakua pembe beyaz çiçekli kiraz ve erguvan bahçesine cevirsek Giresun’da her yıl iki festival olur. Biri 30 Mart – 15 Nisan kiraz çiçeği festivali diğerinden bir ay sonra Aksu Festivali şehrimize yakışacaktır. Bu konuda henüz geç kalmadık. TOKİ tarafından seçilen bitkiler yeniden revize edilerek proje Giresun’a has flora ile Türkiye’de festival alanı olan ilk millet bahçesi alarak tarihe adını yazdırabilir.”

REKLAM ALANI