TZOB Uyardı: Market ve Pazar Fiyat Farklarında İnanılmaz Artış!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayı değerlendirmesinde tüketici ile market arasındaki fiyat farklarını ele aldı. Bayraktar’ın verilerine göre, marketlerde fiyat farkı % 125’i aştı! Detaylar haberimizde.

TZOB Uyardı: Market ve Pazar Fiyat Farklarında İnanılmaz Artış!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 30.03.2024
26
A+
A-

Bayraktar, “Limondaki fiyat farkını yüzde 255,2 ile kuru incir, yüzde 245,9 ile patlıcan, yüzde 232,4 ile yeşil soğan, yüzde 184,3 ile maydanoz takip etti. Limon 4,8 kat, kuru incir 3,6 kat, patlıcan 3,5 kat, yeşil soğan 3,3 kat, maydanoz 2,8 kat fazlaya satıldı.” diyerek şok edici rakamları paylaştı.

Bayraktar, “Mart ayında markette 39 ürünün 15’inde fiyat artışı, 23’ünde fiyat azalışı görülürken 1 üründe ise fiyat değişimi olmadı. Marketlerde fiyatı en fazla artan ürün yüzde 61,2 ile beyaz lahana oldu.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Üreticideki fiyat değişimlerini de değerlendiren Bayraktar, “Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 46,4 ile yeşil soğanda görüldü. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 55,5 ile havuçta görüldü.” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, “Ülkemizde yaş sebze meyve pazarlaması, 5957 sayılı kısaca Hal Kanunuyla düzenleniyor. Araştırmadan elde edilen veriler aynı ürünün marketler arasındaki fiyat farkının yüzde 125,8’i bulduğu, pazarlarda ise fiyat farkının bu 5 üründe en fazla yüzde 25’de kaldığı görülüyor.” şeklinde pazar ve market fiyatları arasındaki uçuruma dikkat çekti.

Açıklamasının sonunda Bayraktar, tarımsal üretimde girdi fiyatlarının artış gösterdiğine dikkat çekti. “Son bir yılda mazot fiyatı yüzde 105,2 artış gösterdi.” diyerek tarımsal üretimdeki zorluklara vurgu yaptı.

Bu çarpıcı açıklamalar, tüketicilerin ve yetkililerin dikkatini çekti. Piyasadaki bu fiyat farklılıkları ve üreticilerin yaşadığı zorluklar, geniş çaplı bir tartışma ve çözüm arayışını beraberinde getirdi.

REKLAM ALANI