Yapay mesane ameliyatı Giresun’da yapılabiliyor

Giresun Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi’nde tecrübeli uzmanlar sayesinde tıbbi olarak uygun olan bütün hastalarda ‘Yapay Mesane’ ameliyatının güvenle uygulandığı bildirildi.

Yapay mesane ameliyatı Giresun’da yapılabiliyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 18.08.2023
129
A+
A-

İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, mesane kanserinin erkeklerde prostat kanserinden sonra en sık görülen ürolojik kanser türü olduğu kaydedildi.

Açıklama şunlar belirtildi;

“Kanser kas tabakasına geçtikten sonra yapılması gereken tedavi, mesane ve prostatın tamamen çıkarılması ve yeni bir idrar yolu oluşturulmasıdır. İdrarın vücut dışına alınmasında 2 seçenek vardır. 1. seçenek idrar yollarını karnına bağlayarak idrarın bir torbaya gelmesi sağlanır. 2. seçenek ise hastanın kendi bağırsaklarından yapay bir mesane yapılarak normal yoldan idrar yapabilmesi sağlanır. Hastalarımıza uyguladığımız 2. seçenekteki yöntemde 40-50 cm’lik ince bağırsak bölümü kan damarları korunarak sindirim sisteminden ayrılır. Ayrılan bağırsak parçası kesilerek boru özelliği bozulur. Ortaya çıkan doku özel katlama ve dikiş yöntemleri ile kanlanması olan yapay bir kapalı torbaya dönüştürülür. Böbrekten gelen idrar yolları bu yapay torbaya bağlanır. Torbanın diğer ucu üretra denilen hastanın penis içindeki idrar oluna bağlanarak sistem bir bütün haline getirilir. Böylece mesanesi alınan hastada mesanenin olması gereken yerde yapay bir torbada idrar birikir, hasta idrar hissi geldiğinde normal yoldan idrarını yapabilir. Ülkemizde çoğu mesane kanseri hastasında 1. seçenek uygulanarak idrar yolu karına açılmaktadır. Bunda hastaların bazı tıbbi özellikleri etkili olduğu kadar ameliyatı yapan cerrahın tecrübesi de etkili olmaktadır.”

REKLAM ALANI