Yine vatandaşlık

Yayınlama: 10.06.2023
52
A+
A-

Yıllar sonra karşılaştığımız da, selamdan önce beni,  Sosyal Demokratik’ler! alman pasaportu verecekler sözleriyle karşılamasına bir anlam verememiştim: Benim konuya hiç ilgimin olmadığını biliyor olmalıydı, kendisinin de uzun yıllar bu memlekette yaşıyor olmasına rağmen, beynine ve yaşamına, Alman memleketi ve toplumuyla ilgili tek bir kıvılcımı dahi sokmadığını adım gibi biliyordum! Almanya’da alman vatandaşlığını ağzına alabilecek en son kişinin niye vatandaşlıktan dem vurduğunu iki ay sonra öğreniverdik: Hükümet bu memlekete ikinci nesil olarak gelenlere şartsız, sualsiz ve ücretsiz alaman pasaportu verileceğini açıkladı, kabinenin üçüncü ortağı Hür Demokratlar’ın itirazına rağmen. Aynısını yıllar önce Merkel hanımın hükümetleri de yapmıştı. Schröder ve yedek başbakan ve ünlü dışişleri bakanı Fischer, vatandaşlığı memlekette dağıtmakla yetinmeyip, başta Ukrayna olmak üzere çeşitli memleketler de alman vatandaşlığı dağıtmışlardı! Merkel tayfası sokaklara sandıklar kurup, çifte vatandaşlığa hayır kampanyası yapmıştı. Aynı Merkel 2015’de memlekete milyonları doldurdu, halktan yükselen feryatlara kulaklarını tıkadı. 2016’da partisinin kurultayında alınan çifte vatandaşlığı yasaklama kararını uygulamadı. Şimdi kolayca vatandaşlık verilmesine ve çifte pasaporta karşı çıkıyorlar: Kendin yapınca iyi, rakip yapınca kötü!

Haziran 1974’den önce Almanya’ya gelmiş olanlara, vatandaşlık dilekçesi yazmadan, vatandaşlık testi yapmadan, alamanca konuşabildiğine dahi bakılmadan alaman kimliği verilecek. Alman kimliği bazı ülkelere vizesiz girmeyi, oy kullanma hakkı veriyor. Başkası aklıma gelmiyor. Yarım asırdır oturduğu kasabanın belediyesini hangi partinin yönettiğini dahi bilmekten aciz insanlar, nasıl oy kullanırlar veya oy kullanırlar mı, onu bilemem! Burada yaşayanlara oy kullanma hakkı tanır, eline verdiğin oturma kartına vize muafiyeti getirirsin, vatandaşlığa gerek kalmaz! Eyalet meclislerinde yıllardır bu doğrultuda çalışmalar yapılıyor, ama yapılan seçimler de çoğunluk hep hayır diyor! Yabancıların bir araya gelip parti kurmasından mı korkuluyor acaba? Merkezi hükümetin yapancılara oy kullanma hakkı getirecek anayasa değişikliği de yıllardır meclisde gereken çoğunluğu bulamıyor. Memlekette yaşayan Türklerin sayısı 1.5 milyon. Diğerleri hep alaman olmuş!

Benzin ve motorin fiyatı pandemi öncesi yerine dönmüş olsalar da, geleceğe dönük ısınma, akaryakıt, iklim koruma planları hükümet çalışmalarında daha çok ağırlık kazanıyor. Doğalgaz’dan, kömürden ve akaryakıttan kısa bir zaman zarfında kurtulmanın yolları aranıyor. Bu konuda hükümet ortakları arasında görüş ayrılıkları ortaya çıkıyor; yeşiller hemen ısı pompasına geçilmesini, yenilenebilir enerji kullanılması zorunluluğunun getirilmesini istiyorlar. Memleket içinde uçanlar utansın, uzaklara tatile gidip, atmosfere zehir saçmayın diyen yeşilcik hanımlar ve beyler, Brezilya’ya sağlık çalışanı araklamaya!, Nijerya’ya çalınan Benin heykelciğini geri vermeğe uçuyorlar! 2030’da yakıtla çalışan motorların da canlarına okuyacaklar! Eski kombiler ve araç motorları bakım ve tamirlerini yaparak kullanmak serbest. Scholz haklı olarak, bu adımları çok hızlı buluyor. Hür demokratlar hem benzin ve motorin ile çalışan motorların kısa süre içinde yasaklanmak istenmesine, hem otoyol yapımlarının durdurulmasına, bakımlarının aksatılmasına takoz koyuyor!

Dışişleri ve çalışma bakanları memlekete sağlık sektöründe çalışacak insan bulmak için Brezilya’ya gittiler. Brezilya’da dört yıllık sağlık eğitimini bitirenleri Almanya’ya  getirecekler. Dil öğretecekler, ikametgah bulacaklar. Son dört yılda Brezilya’dan sadece 37 kişiyi getirebilmişler! Memlekette kiralar tavan yaptı, konut sıkıntısı had safhada, milyonlarca işsiz, sosyal yardımdan ve vatandaşlık aylığından (%80’i sığınmacıı) yaşayan insan var. Niye onlar başta sağlık sektörü olmak üzere, diğer sektörlere, gerekli eğitimler verilerek, yönlendirilmiyor? Alman sendikalar birliği başkanı Yasmin Fahimi hanım, mülteci akınını hızlandırmak için, memleketin her tarafına mülteci kabul büroları kurulmasını talep ediyor. Komşularım (hepsi alman) her tarafa sınır dışı etme ofisi, (memlekette son mahkeme kararıyla yurt dışına çıkması gereken 300 binden fazla insan var) ve başka memleketlerde yaşamak isteyen almanlar için göçmen büroları kurulmasını istiyor!

Yeşiller ve sosyal demokratların ikinci nesil olarak adlandırabileceğimiz yabancılara alman vatandaşlığını hediye etmesinin nedeni, seneye merkezi hükümet seçimlerinin olması! Yıllardır bütün partiler aynısını yapıyorlar. Almanya’nın A’sı, demokrasinin D’si ile hiç ilgisi olmayan vatandaşda oy kullanıyor. Tanıdıklarım bizi bu ülkeye getiren parti bildikleri sosyal demokratlara, (demokratiklere değil) oylarını veriyorlar! Halbuki gerçeği azıcık öğrenmeye niyetlenseler, neyse konumuz değil!

42 yıldır bu memlekette yaşayan ama Almanya ile hiç dostluk kuramayan, yıl sonunda en az 2500 Euro maaşla emekliye ayrılacak olan arkadaşımın yüreğinde aniden alevlenen, Alman vatandaşlığı ateşini merak ettim: Alman vatandaşlığıyla hayatını garantiye alacakmış, ölene kadar hiç parasız kalmıyacakmış! Annem babam, Ali amcam Şevket dayım, komşularım Ali ve Ahmet ağbiler, (84, 86 yaşındalar) emekli olan bütün dost ve arkadaşlarım; hiç birisinin Alman vatandaşlığı yoktu ve yok! Garanti içinde yaşadılar, yaşıyorlar! Alman kimliğine sahip olmamaları yaşamlarını hiç etkilemedi, etkilemiyor! Kapkara başlarıyla, simsiyah bıyıklarıyla, biz almanlar diye söze başlayıp, etraflarından gülücükler toplamadılar, toplamıyorlar!

REKLAM ALANI