Giresun ve Ordu’da meyveye duran fındık dalları kar altında kaldı, üretici zirai don endişesi yaşıyor
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan kar yağışı, özellikle Giresun ve Ordu illerinin orta ve yüksek kesimlerinde fındık üreticilerini alarma geçirdi. Bahçelerde meyve oluşumuna başlayan fındık dallarının karla kaplanması, bölgede zirai don riskini gündeme taşıdı.
NİSAN KARI ENDİŞE YARATTI
Üreticiler, nisan ayında yağan karın her zaman belirli riskler barındırdığını vurgulayarak, henüz tam meyveye duran fındıkta ürün kaybı yaşanmasından endişe ettiklerini dile getirdi.
ASIL RİSK KAR ERTİKTEN SONRA BAŞLIYOR
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, asıl tehlikenin kar yağışının ardından başlayabileceğini belirtti. “Fındık kar altındayken bir risk taşımıyor çünkü kar, dalları örterek sıcaklığı dengeliyor. Fakat kar eridikten sonra eksi dereceler oluşursa, döllenme sürecindeki fındıkta ciddi zirai don zararları ortaya çıkabilir” dedi.
RAKIM YÜKSELDİKÇE RİSK ARTIYOR
Şahin, özellikle 250 ile 750 rakım arasındaki alanlarda yoğun kar yağışının etkili olduğunu belirtti. Don olup olmadığının net olarak şu anda söylenemeyeceğini ifade eden Şahin, “Eğer gece sıcaklıkları eksilere düşerse, fındıkta ciddi zararlar oluşabilir” uyarısında bulundu.