Aflatoksin tehlikesine karşı üreticiler uyarıldı

Giresun Tarım Müdürlüğü fındık üreticilerini Aflatoksine karşı uyardı

Aflatoksin tehlikesine karşı üreticiler uyarıldı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 14.08.2024
25
A+
A-

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık üreticilerini aflatoksin oluşumuna karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Son yıllarda artış gösteren bu kimyasal küf türünün, gıdalarda kansorejen madde barındırdığı ve insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtildi.

OLGUNLAŞMAMIŞ FINDIK TOPLANMAMALI

Müdürlük, üreticilere fındık toplarken olgunlaşmamış ürünlerin toplanmaması gerektiğini vurguladı. Denize yakın bölgelerdeki fındıklar ile daha uzak bölgelerdeki fındıklar arasındaki olgunlaşma sürelerinin farklı olması nedeniyle bu ürünlerin karıştırılmaması gerektiği ifade edildi. Yere dökülen fındıkların bekletilmeden toplanması gerektiğini belirten yetkililer, bu sürecin küf oluşumunu başlatabileceğine dikkat çekti.

FINDIK KURUTMA VE SAKLAMA YÖNTEMLERİ

Harman alanının sert ve kuru olması gerektiğini belirten açıklamada, serilen fındığın kalınlığının 10 cm’i geçmemesi gerektiği vurgulandı. Fındığın sık sık karıştırılması, yağışlı havalarda üzerinin örtülmesi ve ancak aşırı kapalı kalmaması için arada havalandırılması gerektiği belirtildi. Kuruduktan sonra fındıkların el ile seçilmesi ve çürük, boş tanelerin ayrıştırılması gerektiği ifade edildi. Fındıkların serin havada, sabah erken saatlerde veya akşamüstü çuvallanması gerektiği, çuvalların ise zeminin üzerinde, haşerelere karşı korumalı bir şekilde muhafaza edilmesi gerektiği kaydedildi.

Müdürlük, yukarıdaki önlemleri alan üreticilerin aflatoksin oluşumunu engelleyerek, kaliteli bir hasat gerçekleştirebileceklerini belirtti.

REKLAM ALANI