Bakanlığın öncülüğünde güvenilir gıda üretimi

Giresun’da pestisitsiz sebze üretimine yönelik büyük adım

Bakanlığın öncülüğünde güvenilir gıda üretimi
REKLAM ALANI
Yayınlama: 19.08.2024
8
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı, “Tarladan Sofraya Güvenilir Gıda” hedefi doğrultusunda başlattığı projelerle tarımda devrim yaratıyor. 2022 yılında başlatılan “Örtüaltı Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi, İzleme ve Eğitim (EKÜY) Projesi” bu çalışmaların en önemli adımlarından biri. Giresun’da yürütülen bu proje, kontrollü pestisit kullanımı ile kalıntısız yaş sebze üretimini hedefliyor.

GİRESUN’DA 16 ÜRETİCİYLE 50 TON DOMATES ÜRETİMİ

2024 yılı itibarıyla Giresun Merkez Boztekke köyü, Erikliman, Cumhuriyet ve Kayadibi mahallelerinde 16 üretici, yaklaşık 5 dekarlık alanda örtüaltı seralarında bu projeye katıldı. Bu alanlardan yerel pazara sunulan yaklaşık 40-50 ton domates üretildi. Projenin ana amacı, çevrenin ve doğal dengenin korunması, sağlıklı ürün elde edilmesi ve pestisit kullanımının kontrolüyle bilinçli üretimi teşvik etmek.

ÜRETİCİLERE EĞİTİM VE SÜREKLİ DESTEK

Proje kapsamında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik elemanları tarafından üreticilerle bilgilendirme toplantıları yapıldı, sera ziyaretleri düzenlendi. Üretici Kayıt Defteri ve Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) Uygulama Belgeleri üreticilere verildi. Her hasat öncesinde ürünlerden numuneler alınarak laboratuvarlarda kalıntı kontrolü yapıldı.

EKÜY SERTİFİKASI İLE GÜVENLİ ÜRETİMİN TESCİLİ

Tüm üreticiler, analiz sonuçları uygun bulunduktan sonra “EKÜY Sertifikası” ve logolarını almaya hak kazandı. Proje, eğitim çalışmaları ve sera ziyaretleri ile devam ediyor ve pestisitsiz, sağlıklı sebze üretimini artırmayı amaçlıyor.

REKLAM ALANI