Basın camiası için tarihi adım

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Nazım Elmas’ın açıklamaları, içerik üreticileri ve basın kuruluşları için müjdeli haberler içeriyor. Dijital telif yasası ile emek sahiplerinin haklarının korunacağı ve gelir adaletinin sağlanacağı yeni bir dönem başlıyor.

Basın camiası için tarihi adım
REKLAM ALANI
Yayınlama: 01.06.2024
30
A+
A-

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkan Vekili ve AK Parti Giresun Milletvekili Prof. Dr. Nazım Elmas, Meclis’te Dijital Mecralar Komisyonu çalışmalarında gündemlerinde yer alan telif yasası hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Elmas, özellikle basın camiasının uzun zamandır beklediği telif yasasının detaylarını paylaştı.

BASIN CAMİASINA BÜYÜK DESTEK

Prof. Dr. Nazım Elmas, “Basın camiası dijitale yöneldikten sonra daha fazla sanat, estetik ve fikir ile iletişim kurulmaya başlandı. Bu kapsamda haberler, metnin yanında dijital görselliklerle de desteklenmekte ve daha ilgi çekici hale getirilmektedir. Ancak bu içerikler, basın kuruluşlarından ziyade büyük çaplı dijital platformların gelir kaynağı olmaktadır. Bu durum, içerik üreticilerinin ve basın kuruluşlarının gelir kaybına sebebiyet vermektedir” dedi.

DİJİTAL TELİF YASASI İLE ADALET

Elmas, “Basın yayın kuruluşlarının desteklenmesi açısından, ürettikleri içeriklerin üst kullanıcılar tarafından telif ücreti ile ücretlendirilmesi ve gelirlerinin bir kısmının asıl emek sahibi olan ilk yayıncılara ulaştırılması gerekmektedir. Geleneksel yayın araçları, dijital araç gereçlerin yaygınlaşmasıyla önemini kaybetmeye başlamış, ilgi daha ziyade dijital alana kaymıştır. Gelinen bu nokta, yayın kuruluşlarının dijital alanda daha etkin olmasını göstermektedir” diye konuştu.

DİJİTAL TELİF YASASI YOLDA

Prof. Dr. Nazım Elmas, “İçerik üreticilerin haklarını korumak, haberlerin dijital imkanlarla zengin sunumunda emek sahibi olan basın emekçilerini desteklemek ve ilgili yayın kuruluşlarını yaşatmak için dijital telif yasası üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir. Yapılan çalışmalar neticesinde oluşturulacak yasal alt yapının şimdiden tüm basın camiamıza hayırlı olmasını diliyorum” diyerek, yeni düzenlemenin önemini vurguladı.

REKLAM ALANI