TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, su krizine karşı çiftçiler için acil teşvik ve kredi çağrısı yaptı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Türkiye’nin 2030 yılından sonra su fakiri ülkeler arasında yer alabileceği uyarısında bulundu. Bayraktar, özellikle tarımda kullanılan su miktarının yüksekliğine dikkat çekerek, üreticilere verilen sulama desteklerinin ve teşviklerin artırılması gerektiğini vurguladı.
MODERN SULAMAYA ACİL GEÇİŞ ŞART
Birleşmiş Milletler tarafından bu yıl “Buzulların Korunması” temasıyla kutlanan 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında konuşan Bayraktar, “2030 yılına kadar beklenen iklim değişikliği nedeniyle kişi başına düşen su miktarının 1000 metreküpün altına düşmesiyle su fakiri bir ülke olabiliriz. Bu da bitkisel ve hayvansal üretimin sürdürülebilirliğini tehdit eder” dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TARIMI VURUYOR
Bayraktar, iklim değişikliğinin tarım sektörünü doğrudan etkilediğini belirterek, “Ekim, dikim ve hasat tarihlerinde kaymalar, ürün veriminde ve kalitesinde düşüşler yaşanıyor. Bitkiler daha fazla suya ihtiyaç duyuyor. Bu da çiftçimizin gelirini azaltıyor,” ifadelerini kullandı.
VAHŞİ SULAMA YERİNE TASARRUFLU SİSTEM
Vahşi sulama yöntemlerinin su israfına ve toprakta tuzlanmaya neden olduğunu belirten Bayraktar, maliyetlerin çiftçiyi zorladığını ancak buna rağmen modern sulama sistemlerine geçilmesinin şart olduğunu söyledi. “Teşvik ve krediler acilen artırılmalıdır. Tüm imkânlarımızı zorlayarak çiftçimizin modern sulamaya geçişini kolaylaştırmalıyız” dedi.
DEV PROJELER TAMAMLANMALI
Konya Ovası, GAP, DOKAP ve DAP gibi büyük projelerin bir an önce tamamlanması gerektiğini söyleyen Bayraktar, aynı zamanda eski ve işlevsiz sulama kanallarının da yenilenerek randımanın artırılması gerektiğini dile getirdi.