Bozalioğlu’ndan riskli yapı uyarısı

Giresun Belediye Meclis Üyesi, İnşaat Mühendisi (Şehir ve Bölge Plancı) S.Gökhan Bozalioğlu, riskli yapılarla ilgili uyarılarda bulundu.

Bozalioğlu’ndan riskli yapı uyarısı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 08.12.2023
91
A+
A-

Bozalioğlu, Aralık ayı ikinci meclis toplantısında söz alarak, Sazbeyi Bölgesinde bulunan Seyyid Vakkas Cami ve minaresinin durumuna değindi.

Bozalioğlu yaptığı açıklamada, vatandaşlardan ve cami cemaatinden aldığı şikayetler üzerine bölgeye gittiğini, minarenin camiden, alt temel kısmından 20 cm, tepe kubbe kısmından ise 50 cm ayrıldığını gördüğünü, zemin kısmında sıvılaşma meydana geldiğini ve acilen yapıya müdahale edilmesi gerektiğini belirtti. Devamında, “Bu bölge zaten zemin sıvılaşması göstermekte olan bir bölge, minarenin ana yapısı statik olarak sağlam olabilir, yalnız zemin sıvılaşmasından dolayı minarenin aksı bozulmuş halde, doğu yakasına doğru bir eğim almış olan minare, normalin 7 katı bir noktaya yük bindirmekte, oluşabilecek bir depremde maddi manevi zararlar oluşması kaçınılmaz, bu yüzden Afad ve Çevre Şehirciliğin acil müdahale ederek, yapıyı ve bölgeyi güvenli hale getirmesi gerektiğini” belirtti.

Bozalioğlu sözlerine şöyle devam etti. “Giresun’daki yapı stoklarının %60’ı 2000 yılı öncesi yapılar. Bazı bölgeler zemin sıvılaşması gösteriyor, bazı bölgeler ise eski yapı stokları ile dolu. Bu yerler tespit edilip bölgesel anlamda acil Kentsel Dönüşümler yapılmalıdır” dedi. Ayrıca “Ülkemizin deprem kuşağında yer aldığını ve yüzölçümünün %42’sinin birinci derece deprem kuşağı, %84’ünün ise tüm dereceleri içinde bulunduran deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu ve bunun sonucu olarak son yaşanılan felaketin ülkemizde nasıl yaralar açtığını hep birlikte yaşadığımızı” belirtti.

“Giresun ili’nin tam deprem kuşağında yer almamasının, ileriye dönük önlemler alınması gerekmediği anlamına gelmediğini ve ilimiz için önümüzde zaman varken bir an önce konutlarımıza ve bu tür özel yapılara gerekli tedbirleri almamız gerektiğini de” belirten Bozalioğlu, harici binalara ise acilen “Kimlik Sertifika Belgesi” veya “Deprem Kimlik Belgesi” gibi belgelerin hazırlanması gerektiğini belirtti…

REKLAM ALANI