Eğitim İş Şube Başkanı Gürel, kararlı konuştu

Giresun Şube Başkanı Mustafa Gürel, “Laiklik tehlikede, Cumhuriyet’e sahip çıkacağız” dedi.

Eğitim İş Şube Başkanı Gürel, kararlı konuştu
REKLAM ALANI
Yayınlama: 04.03.2024
25
A+
A-

Eğitim İş Sendikası Giresun Şube Başkanı Mustafa Gürel, 3 Mart devrimleri üzerine yaptığı basın açıklamasında, Cumhuriyetin temel değerlerine ve laik eğitim ilkesine sahip çıkmanın önemine vurgu yaptı.

Gürel, Türkiye’nin eğitim sisteminde yaşanan değişimlere ve laiklik ilkesinin korunmasına yönelik kaygılarını dile getirdi. Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyet’in kazanımlarına ve ülke bütünlüğüne vurgu yapan Gürel, eğitim alanındaki değişimlere dair endişelerini kamuoyuyla paylaştı.

EĞİTİM TEHLİKE ALTINDA

Gürel, Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana laiklik ilkesinin Türkiye’nin temel değerlerinden biri olduğunu belirtti. Ancak son yıllarda iktidardaki AKP’nin eğitim politikalarıyla bu ilkenin tehlike altında olduğunu ifade etti. AKP’nin eğitim alanındaki uygulamalarının Cumhuriyet atılımlarını tasfiye etmeye, eğitimin temel niteliklerini değiştirmeye yönelik olduğunu söyleyen Gürel, laik eğitimin ve laik toplumun öneminin arttığı bu süreçte, Eğitim İş olarak Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyet’in kazanımlarına, ülke bütünlüğüne, laik, bilimsel, demokratik, eşitlikçi ve parasız eğitime sahip çıkmaya devam edeceklerini vurguladı.

ÇAĞDAŞ EĞİTİM İDEALLERİNE ZARAR

Mustafa Gürel, Eğitimdeki değişimlerin özellikle pozitif bilim derslerinin azaltılması, öğrencilerin sorgulayıcı düşünce yeteneklerinin önünün kesilmesi ve dini içerikli eğitim unsurlarının artması gibi sorunları beraberinde getirdiğini dile getiren Gürel,

“İktidar, yurt açmayarak, eğitimdeki sınav basamaklarına yetecek eğitimi dahi devlet okullarında vermeyerek dolaylı olarak tarikat yurt ve etüt merkezlerini beslemektedir.

Başta gerici müfredat eliyle pozitif bilim derslerinin sayısı ve dozu düşürülmüş; sorgulayan, akılcı yurttaşlar yerine biat eden bir teba düşleyen yöneticiler eliyle çocuklara neden-sonuç ilişkisi kurmayı öğretemeyen bir sistem inşa edilmiştir. Bu anti bilimsellik öğrencilerin değerlendirilip yönlendirilmesi alanında da hakimdir. Yapboza çevrilen sınav sistemleri, öğrencilerin başarı durumunu değerlendiremediği gibi bütün hayatlarını etkileyecek bir adaletsizlik mekanizması gibi işlemektedir. Halef-selef yarışları, yeni bir milli eğitim bakanı atandığında öncesiyle çelişen eğitim uygulamalarını hayata geçirmeyi ülkenin bir rutini haline getirmiştir. Bu ülkenin eğitiminden sorumlu bir bakanlık olduğu halde eğitimde birçok başlılık yaratılmış; Saray’daki eğitim kurulu, TÜGVA gibi aktörler yaratılarak eğitim bir mantıksızlık döngüsüne sokulmuştur” dedi.

‘BASKI ALTINA ALINMALARINI DA KABUL EDİLEMEZ’

Başkan Gürel, “Eğitim-İş, tüzüğümüzde de belirtildiği üzere, Atatürk ilke ve devrimleri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin laiklik ilkesi üzerinde yükseldiğinin bilinciyle, laiklik ilkesinin korunmasına büyük önem verir. Kişilerin inanç ve vicdan özgürlüklerini savunurken, dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanmalarını ya da baskı altına alınmalarını da kabul edilemez bulur. Bu nedenle de ülkede yaşayan herkesin çağdaş, bilimsel, laik, demokratik, eşit, parasız ve nitelikli eğitim hakkı olduğunu savunur ve bu hakkın yaşama geçirilmesi için mücadele eder” şeklinde konuştu.

‘LAİKLİKLE YAŞAYACAĞIZ’

Gürel, “Laiklikle yaşayacağız, Cumhuriyeti ilelebet yaşatacağız!” diyerek, laiklik ilkesinin korunması ve Türkiye’nin çağdaş, bilimsel, demokratik, eşitlikçi ve parasız eğitim hakkının savunulması için mücadele edeceklerini vurguladı. Gürel, Eğitim İş Giresun Şubesi olarak, Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyet’in kazanımlarına, ülke bütünlüğüne ve laik, bilimsel, demokratik, eşitlikçi ve parasız eğitime sahip çıkacaklarını sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI