Egzoz muayenesi yaptırmayan sürücüler dikkat!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde tescilli tüm araç bilgilerinin kullanıldığı Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi ile entegre çalışacak.

Egzoz muayenesi yaptırmayan sürücüler dikkat!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 06.04.2024
13
A+
A-

81 ilde zorunlu olarak başlatılan bu uygulama, milyonlarca araç sahibini doğrudan etkiliyor. Hava kirliliğinin önüne geçmek amacıyla hayata geçirilen bu uygulama, egzoz muayenesi yaptırmayan sürücülere ciddi para cezalarını beraberinde getiriyor. Egzoz muayenesi yaptırmayanlara verilecek para cezası 9 bin 943 TL olarak belirlendi.

EGEDES sistemi, egzoz muayenesi yaptırmamış araçları tespit ederek trafik akışını engellemeden denetliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, egzoz muayenesi yaptırmayan araç sahiplerini takip etmeye devam ediyor

YÜZDE 58,46 ZAMLANDI

2023 yılı için egzoz emisyon ölçümü yaptırmamanın getirdiği idari para cezası, başlangıçta 6 bin 275 lira iken, bu rakamın yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak belirlenmesiyle birlikte 9 bin 943 TL’ye yükseldi. Aynı aracın, yönetmeliklerle belirlenen emisyon standartlarına aykırı bir durum oluşturması durumunda ise ödenecek ceza miktarı 19 bin 897 liraya çıkacak. Egzoz Gazı Emisyon Yetki Belgesi’ne sahip olan ancak yetkilendirme sonrasında ilgili yönetmelikle belirlenen şartları kaybeden ve bu durum tespit edilen kişilere, ölçüm faaliyetine devam etmeleri veya belirlenen teknik ve kurallara uymamaları durumunda 39 bin 797 lira ceza uygulanacak. Ayrıca, yapılan yeni düzenlemeler çerçevesinde belge olmaksızın emisyon ölçümü gerçekleştirenler, belgelerde tahrifat yapanlar ve sahte belge düzenleyenlere karşı ise 79 bin 611 lira cezai işlem uygulanacak.

REKLAM ALANI