Esnaftan ekonomik krize tepki: Canımızdan bıktık

GESOB Başkanı Ali Kara, ekonomik krizlerin esnafı ve halkı canından bezdirdiğini belirtti.

Esnaftan ekonomik krize tepki: Canımızdan bıktık
REKLAM ALANI
Yayınlama: 10.07.2024
19
A+
A-

Enflasyonun durdurulamayan artışlarının emekli, çalışan ve esnafı tahminlerin çok üzerinde etkilediğini vurgulayan Kara, “Esnaf, bugün tezgahında sattığını yarın aynı fiyattan yerine koyamıyor. Belli çevrelerde ise fiyat artışlarının nedeni olarak esnaf gösteriliyor ve esnaf haksız bir şekilde hedef yapılıyor,” dedi.

ARTAN MALİYETLER VE VERGİ YÜKÜ ESNAFI ZORLUYOR

Kara, maliyetlerin artmasıyla esnafın bu maliyetleri fiyatlara yansıtmak zorunda kaldığını, aksi halde zarar ettiğini ifade etti. “Yeni vergi artışları, esnafın borcunu artırır. Bu durum, kendi imkanlarıyla devlete yük olmadan geçimini temin etmeye çalışan ve ülkeye katma değer üreten esnafı ortadan çıkarır,” dedi.

ENFLASYONLA MÜCADELEDE ESNAFIN ROLÜ

Kara, enflasyonla mücadelenin kilit noktasının esnaf olduğunu belirterek, “Bugün kendi işini yapamayan ehliyetsiz kişiler inşaat sektöründe cirit atıyor ve piyasaları olumsuz etkiliyor. Gıda sektöründe de haksız rekabet, fiyatları kontrol edilemez hale getiriyor,” dedi. Esnafın, çiftçinin ve vatandaşın bu durumdan zarar gördüğünü ekledi.

HÜKÜMETE ÇAĞRI: ESNAFI VE VATANDAŞI KURTARIN

“Canımız çıkmadan sesimizi duyun, esnafı ve vatandaşı bu çileden kurtarın. Sürekli zamlarla enflasyonu önleyemezsiniz. Alın terine saygı duyarak milleti vergilerle boğmayın,” diyen Kara, hükümet yetkililerine seslendi. Kara, sonuç alıcı tedbirlerin tez elden alınarak Türk halkının bu ekonomik çıkmazdan kurtarılmasını istedi.

KÜÇÜK İŞLETMELERİN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR

Yaşanan olumsuzluklar sonucu sanayide ara eleman, çırak, marangoz, demirci ve usta bulunamaz hale geldiğini belirten Kara, “Yeni nesil yeterli kazanç sağlayamadığı için babadan kalan zanaata sahip çıkamıyor. Marketlerin yayılması, esnafın kapısına kilit vurduruyor ve tüm fiyatlar büyük sermaye tekellerinin eline geçiyor,” dedi.

KÜÇÜK ESNAF ENFLASYONLA MÜCADELENİN TEMELİ

Kara, “Tüm dünya küçük işletmeleri ayakta tutmaya çalışırken ülkemizde büyüğün küçüğü ezdiği bir zihniyet oluştu. Küçük esnaf enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadelenin olmazsa olmazıdır,” diyerek, halkı rahatlatacak bir formülün mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

REKLAM ALANI