Fındık üreticileri taban fiyatta 160 TL istiyor

CHP Giresun İl Başkanı Gökhan Şenyürek, fındık hasadı öncesinde taban fiyatın açıklanmamasını eleştirdi.

Fındık üreticileri taban fiyatta 160 TL istiyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 25.07.2024
40
A+
A-

“Fındık taban fiyatı en az 160 lira olmalı ve Giresun kalite yağlı fındığımıza gerçekçi bir fiyat farkı verilmelidir” dedi.

ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

Fındık Pazarında düzenlenen ortak basın açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, Ordu Milletvekili Seyit Torun ve diğer CHP il başkanları katıldı.

FINDIK ÜRETİCİSİNİN SORUNLARI

Gökhan Şenyürek, üreticilerin artan girdi maliyetleri ve gençlerin tarımı terk etmesi gibi sorunlara değindi. Şenyürek, “Fındık, Karadeniz insanının en önemli geçim kaynağıdır ancak iktidarın hatalı tarım politikaları nedeniyle üretici emeğinin karşılığını alamıyor” dedi.

DESTEKLERİN YETERSİZLİĞİ

Şenyürek, 2012 yılından bu yana fındık üreticilerine verilen alan bazlı desteklerin yetersiz kaldığını belirtti. 2014’te 170 lira olarak belirlenen destekler, son 10 yılda artan maliyetlere rağmen güncellenmedi.

TABAN FİYAT TALEBİ

“Fındık alım taban fiyatı en az 160 lira olmalı ve TMO alım politikası hızla belirlenmelidir” diyen Şenyürek, ekonomik koşullar ve spekülasyonlara karşı TMO’nun ödeme takviminin kısa vadeli olması gerektiğini vurguladı.

CHP’DEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Şenyürek, fındık üreticisinin sorunlarına yönelik CHP’nin taleplerini sıraladı: Taban alım fiyatı en az 160 lira olmalı, Alan bazlı destekler güncellenmeli, Fındık bahçelerinin yenilenmesi için destek sağlanmalı, Üreticilere sosyal güvenlik imkanları sunulmalı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem ve Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, üreticilerin haklarını sonuna kadar savunacaklarını belirtti.

Fındık mitingine katılan CHP heyeti ise şu isimlerden oluştu: CHP MYK Üyesi ve Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, TBMM Katip Üyesi ve Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, Ordu Milletvekilleri Seyit Torun ve Mustafa Adıgüzel, Samsun Milletvekili Murat Çan, Giresun İl Başkanı Gökhan Şenyürek, Sinop İl Başkanı Aykut Cem Yalçınkaya, Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, Ordu İl Başkanı Bülent Akpınar, Düzce İl Başkanı Özcan Dağıstanlı, Gümüşhane İl Başkanı Özgür Deniz Demir, Bayburt İl Başkanı Haktan Yücel.

REKLAM ALANI