Fındıkta külleme hastalığına ihmale gelmez!

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, fındıkta külleme hastalığı ile mücadele konusunda üreticileri uyardı.

Fındıkta külleme hastalığına ihmale gelmez!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 24.05.2023
58
A+
A-

Fındık bitkisinin önemli hastalıklarından biri olan külleme hastalığının, ilkbaharda gelişmekte olan yaprak ve sürgünler üzerinde belirtilerini gösterdiğini belirten Sağlam, hastalığın rüzgârla taşınarak bitkiden bitkiye yayıldığını kaydetti.

Sağlam, üreticilerin külleme hastalığına bağlı ürün ve kalite kaybı yaşamamaları için fındık bahçelerini kısa aralıklarla kontrol etmelerini, hastalık belirtileri görülür gülmez kimyasal mücadeleye başlamalarını,  ilaç uygulamalarının iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmasını ve tüm koruyucu önlemlerin alınmasını söyledi.

Sağlam, “Külleme hastalığıyla mücadelede, bulaşma kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir. Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülâsyonu, yeterli ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir. Fındık bahçelerinde külleme hastalığı hava sıcaklıklarına bağlı olarak genellikle Nisan ayı ortalarından itibaren görülmeye başlar ve belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda, bahçede hastalık görülmüş ise belirtiler görülmeden de, çotanak bağlama döneminde ilaçlama yapılır” dedi.

REKLAM ALANI