Giresun’da ikincisi düzenlenen Giresun’un Yeşil Lezzetleri Gastronomi Festivali, görkemli bir festival korteji ile başladı. Bu renkli kortej, Giresun’un gastronomi alanındaki potansiyelini ve enerjisini gözler önüne serdi.
Giresun mutfağına özgü yüzlerce yöresel yemek ve gastronomi ürününün tanıtıldığı festivalde Vali Serdengeçti, Atatürk Meydanı’ndaki festival alanına geldiklerinde büyük bir ilgi ve sevgi gösterisiyle karşılandılar.
Festivalin açılış konuşmasını yapan Vali Serdengeçti, Giresun’un zengin mutfağını tanıtmanın önemine vurgu yaparak, “Bugün burada, Giresun’un eşsiz mutfak kültürünü tanıtmak ve bu zenginlikleri sizlerle paylaşmak için ikincisi düzenlenen Giresun’un Yeşil Lezzetleri Gastronomi Festivali’nde sizlerle bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Hepiniz hoş geldiniz.
Gastronomi, yalnızca yemek yemekten ibaret değildir. Bu alanda yapılan her çalışma, bir kültürü, bir yaşam biçimini, bir tarihin izlerini taşır. Gastronomi, aynı zamanda büyük bir endüstridir ve bu endüstri, doğru adımlar atıldığında şehirlerimize büyük katkılar sağlar.
Giresun’un çok zengin bir mutfağa sahip olduğunu biliyoruz. Bu zenginlikleri daha geniş kitlelere tanıtmak ve şehrimize artı değer katmak amacıyla düzenlediğimiz bu festival, Karadeniz’in parlayan yıldızı Giresun’umuzun refah düzeyini artırmada önemli bir rol oynayacaktır.
Bu festival ile birlikte Giresun, turizm ve gastronomiyi bir araya getirerek büyük bir potansiyel barındırdığını bir kez daha göstermektedir. Şehrimizin güzelliklerini ve lezzetlerini tanıtmak, yerel ekonomimize ve turizmimize katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda, festivale katkı sağlayan Giresun Belediyesi, Giresun Üniversitesi, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası, Giresun Ticaret Borsası, Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği, kamu kurumları ile özellikle Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Giresun Şubesine emeklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.
Siz değerli katılımcılar, Giresun’un bu eşsiz lezzetlerini tatma ve bu güzel şehri daha yakından tanıma fırsatı bulacaksınız. Hepinize keyifli ve lezzet dolu bir festival diliyorum” ifadelerini kullandı.
Festival kapsamında yöresel lezzetlerin tanıtımının yanı sıra, birçok etkinlik de yer aldı. Ünlü şefler Cüneyt Asan, Harun Raşit Dönmez ve Doğa Çitçi’nin yanı sıra, MasterChef yarışması ile adlarını duyuran Esra Tokelli, Barbaros Yoloğlu, Ekin Eylem Ulaş ve Suna Aydın da festivalde özel sunum ve şovlar gerçekleştirdiler.
Vali Serdengeçti ve eşi Hanımefendi, ünlü şeflerin yemek gösterilerini ilgiyle izledi ve yöresel lezzetlerin tadına baktı.
Ayrıca Vali Mehmet Fatih Serdengeçti ve eşi, davetlilere kendi elleriyle yöresel yemeklerden ikram ederek misafirperverliklerini en güzel şekilde sergilediler.
Etkinlikte yöresel lezzetlerin sergilendiği stantları gezip lezzet tadımlarına katılarak, Giresun’un gastronomi zenginliklerini ziyaretçilerle birlikte keşfettiler.
Festivale Sayın Valimiz Mehmet Fatih Serdengeçti ve eşi Belkıs Edige Serdengeçti başta olmak üzere Giresun Milletvekili Prof. Dr. Nazım Elmas, Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, il protokolü, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Festivalin ilk gününde ayrıca, tarihten günümüze Giresun mutfağını ele alan söyleşiler, yöresel halk oyunları, ödüllü yemek yarışması ve yerel sanatçılar ile Irmak Arıcı konseri sahne alacak.
Festival, 26 Mayıs’ta, Giresun’un Eynesil ilçesi Ören beldesinde gerçekleştirilecek çay hasat şenliği ile devam edecek. Hasat şenliğinde, kemençe eşliğinde geleneksel yöntemle çay toplanması, doğru çay demleme yöntemlerinin anlatıldığı kuzine ateşinde çay demleme ve ikramlar gibi etkinlikler yer alacak. Ayrıca, bölgede faaliyet gösteren bir çay fabrikasında siyah çay üretimini anlatan tur düzenlenecek.