“Giresun kalite fındık 2 lira mı değer hak ediyor?”

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticisinin hakkını savunarak AK Parti Giresun milletvekillerine seslendi.

“Giresun kalite fındık 2 lira mı değer hak ediyor?”
REKLAM ALANI
Yayınlama: 06.08.2024
28
A+
A-

Karan, “Dünyaca ünlü, AB tescilli Giresun kalite yağlı fındık, diğer fındıkların yanında 2 liracık mı değer hak ediyor?” diye sordu. Giresun ve Trabzon’un Beşikdüzü ve Vakfıkebir ilçesinin bir bölümünde üretilen Giresun kalite yağlı fındığa fiyat haksızlığı yapıldığını vurguladı.

AB TESCİLLİ ÜRÜNÜN HAKKI TESLİM EDİLMELİ

Türkiye’de 23 adet AB tescilli ürün bulunduğunu ve bunlardan birinin de Giresun kalite yağlı fındık olduğunu belirten Karan, “Giresun kalite fındığın rafta diğer fındıklara göre kilogramda fiyat farkı 50-60 lira iken, üreticiden alırken 2 lira. Fındık taban fiyatı açıklanırken Giresun kalite fındığa verilen fark nedense 2 lirayı geçmiyor. Geçen senede 2 liraydı bu senede 2 lira. Fındığı çok iyi bildiğini ileri süren AK Parti Giresun milletvekilinin bundan haberi yok mu?” dedi.

GİRESUN KALİTE FINDIĞIN FİYAT FARKI 10 LİRA OLMALI

Karan, Giresun kalite fındığa 2 lira fiyat farkı verilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Zeytin, incir, üzüm, kayısı gibi tüm tarım ürünlerinde bölge ve iline göre bir fiyat farkı vardır. Ama bizim dünyaca ünlü, AB tescilli Giresun kalite fındığımıza reva görülen 2 lira bile değil. Giresun kalite fındığa en az 10 lira fiyat farkı verilmeli, çünkü bunu hak ediyor” şeklinde konuştu.

RANDIMAN HESAPLAMASINDA SORUNLAR

Karan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alımlarında uyguladığı randıman hesaplamasında da sorunlar olduğunu dile getirdi. Giresun kalite 54 randıman fındığın 142 lira etmesi gerektiğini, ancak TMO’nun randıman hesabına göre üreticinin eline kilogramda 137 lira geçtiğini belirtti. “Randımanın yüzde 50’si kayıp!” dedi.

REKLAM ALANI