GRÜ’de “Dünya Kadınlar Günü”  etkinliği

Giresun Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜKAM) ile İşletme ve Ekonomi Topluluğu tarafından “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etkinlikleri düzenlendi.

GRÜ’de “Dünya Kadınlar Günü”  etkinliği
REKLAM ALANI
Yayınlama: 07.03.2024
16
A+
A-

Bu kapsamda “100. Yılda Türkiye’de Kadın Araştırmalarına Akademik Bir Değerlendirme” başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Yılmaz Can’ın da katıldığı program öncesinde, fuaye salonunda “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”ne özel hazırlanan pasta, üniversitede farklı birimlerinde görev yapan kadınlar tarafından kesildi.

“KADINLARIN KENDİLERİNİ GELİŞTİRMESİNE OLANAK SAĞLANMALI”

Panelin açılış konuşmasını yapan GÜKAM Müdürü Prof. Dr. Reyhan Ayşen Wolff, eşitlik ilkesi temelinde kadınların kendilerini geliştirmelerine olanak sağlanmasının büyük önem arz ettiğini söyledi. Türk tarihindeki önemli kadın şahsiyetlere değinerek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Wolff, kadına yönelik şiddetin dünyada en yaygın şiddet türü olduğuna değinerek, bu olgunun değişmesi için iyileştirmeler yapılmasının elzem olduğunu ifade etti.

“KADINLAR BİRÇOK ALANDA EŞİTSİZLİĞE MARUZ KALIYOR”

Rektör Prof. Dr. Yılmaz Can da, tüm kadınların “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü kutlayarak, kadınların birçok alanda eşitsizliğe maruz kaldığını söyledi. Can, anne, kardeş, eş ve çocuk olarak kadınların uğradıkları şiddete anlam vermenin mümkün olmadığını belirterek, toplumun bir bütün olarak bunun karşısında durması gerektiğine vurgu yaptı.

Panelde, Yalova Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay,  “Cumhuriyet’in Kuruluşundan Günümüze, Kadınların Ekonomik Güçlenmesine Yönelik Uygulanan Politikalar” başlığı ile bir sunum yaptı. Kadınların, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmesinde uygulanan sosyal politikalarda Dünya’da ve Türkiye’de kadın işgücü ve istihdamı konusuna değinen Sayın Oktay’ın ardından, İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neziha Musaoğlu söz aldı.  “Kadına Karşı Şiddetle Mücadelenin Uluslararası Boyutları”  başlıklı sunumunda; Birleşmiş Milletler Genel Kurul tarafından 1979 yılında kabul edilen “Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi (CEDAW)” nin amaçları ve önemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Musaoğlu. Türkiye’nin 1985 yılında bu sözleşmeyi imzaladığını ve 25 Kasım’ın Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan edildiğini söyledi.

Ayrıca, Birleşmiş Milletlerin bünyesinde UN Women’ın ( Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi) kurulduğunu belirten Musaoğlu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların her alanda güçlenmesi için çalışan bu  kuruluşun, bu yönüyle önemli bir misyon üstlendiğinin altını çizdi.

REKLAM ALANI